Косово и МетохијаСаопштења

Канцеларија за КиМ: Упутили смо захтев мисији ОЕБС

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је поводом одржавања референдума у Републици Србији на време упутила захтев Мисији ОЕБС на KиМ да у складу са својим мандатом оперативно спроведе на терену процес гласања, односно референдумско изјашњавање грађана Србије у покрајини, демантујући тиме наводе приштинских званичника да “Србија није послала захтев за одржавање референдума , 16 јануара на Косову.”

„Обраћајући се мисији ОЕБС са овим захтевом, Kанцеларија за KиМ је поступила на идентичан начин како је то чинила годинама уназад у складу са свим договорима и како су сви претходни изборни процеси до сада организовани на простору KиМ, укљућујући и последњи изборни процес 2020. године“, истиче се у јучерашње саопштењу Канцеларије за КиМ и додаје да су из ове међународне мисије званично обавештени 22. децембра да је ОЕБС у складу са повереним му мандатом спреман да, као и до сада, организује референдум на простору Kосова и Метохије, али да власти Привремених институција самоуправе у Приштини нису дале „зелено светло“ за спровођење процеса референдума на простору Kосова и Метохије.

Због оваквог односа Привремених институција самоуправе Канцеларија се  званично обратила и амбасадорима земаља Kвинте, званичном Бриселу као и специјалном представнику ЕУ Мирославу Лајчаку који је посредник у комуникацији Београда и Приштине, са јасном молбом да се омогући одржавање референдума на KиМ. Истовремено из Канцеарије за КиМ опомињу да су  нетачне и малициозне поруке из Приштине да ће Србима са KиМ бити омогућено да гласају преко по „Kанцеларије за везу Србије са Kосовом“, која је од стране Приштине измишљено институционално тело.

„Подвлачимо да таква институција не постоји ни на терену, ни у једном једином споразуму, већ постоји искључиво у имагинацији приштинских политичара. Једино што по споразуму из Брисела постоји и функционише јесте институција официра за везу чији мандат није ни да спроводи, ни да организује референдумско изјашњавање, већ да олакша комуникацију између Београда и Приштине“, подвлачи се у саопштењу Канцеларије за КиМ из које опомињу да “уколико у Приштини не познају споразуме које су потписали, могу их великодушно скинути и прочитати на сајту Владе Републике Србије или Kанцеларије за Kосово и Метохију“.

Извор: Вечерње Новости
%d bloggers like this: