Covid 19

У српским срединама на КиМ расте број заражених корона вирусом

У српским срединама на Косову и Метохији бележи се пораст броја оболелих од корона вируса, а од 190 тестираних према речима др Златана Елека директора клиничко-болничког центра у Косовској Митрвици њих стотину је позитивно.

Истовремено, на лечењу у кбц Косовска Митровица према речима др Елека налази се 55 особа од којих су 23 на кисеоничкој потпори.

„Пред нову годину имали смо 27 пацијената а сада се број буквално дуплирао. Наиме, после новогодишњих и Божићних празника расте број новооболелих а у питању су углавном старије особе које нису вакцинисане и које имају пратеће болести“, истиче др Елек апелујући на поштовање епидемиолошких мера.

Иначе, у свим српским срединама, при домовима здравља свакодневно раде ковид амбуланте у којима се може обавити  “брзи” односно антигенски тест док се у Заводу за јавно здравље из Приштине са седиштем у Косовској Митровици ПСР тест ради три пута недељно , понедељком, средом и пектом, а резултати су грађанима доступни истог дана.

Међутим, због забране приштинских власти да се вакцинација обавља у српским здравственим установама на КиМ, грађани са КиМ на вакцинаацију одлазе на три пункта, Куршумлију, Бујановац и Врање.

За одлазак до ових здравствених установа превоз им обезбеђује Канцеларија за КиМ.Иначе, на читавој територији КиМ на снази су полицијски час који важи од поноћи до пет ујутру, као  и забрана окупљања у угоститељским објектима. Иначе, од почетка епидемије коорна вируса у српским срединама на КиМ преминуло је 195 особа.

Извор: Вечерње Новости
%d bloggers like this: