Косово и МетохијаСаопштења

Kancelarija za KiM: Ne poznajemo kategoriju „kosovskog“ kulturnog nasleđa

“Kosovo i Metohija je i po Ustavu Srbije i po međunarodnom pravu deo teritorije Republike Srbije i kao što ne priznajemo samoproglašenu takozvanu „kosovsku“ državnost, ne poznajemo ni kategoriju „kosovskog“ kulturnog nasleđa, a svi artefakti koji potiču sa teritorije srpske autonomne pokrajine Kosovo i Metohija jesu deo kulturnog i istorijskog nasleđa Srbije”, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, povodom zahteva Prištine da joj se vrati kosovsko kulturno nasleđe.

Iz Kancelarije ističu da Beograd opravdano strahuje da bi kulturni i arheološki artefakti poreklom sa Kosova i Metohije bili ugroženi, znajući kakav je destruktivan odnos prištinskih institucija prema kulturno-istorijskom i verskom nasleđu države Srbije.

“Posebno su ugroženi spomenici koji ulaze u kategoriju srpskog hrišćanskog nasleđa na Kosovu i Metohiji, a samo od početka ove godine zabeleženo je jedanaest napada na objekte i imovinu Srpske pravoslavne crkve. Odnos Prištine prema jednom od najdragocenijih kulturno-verskih spomenika na Kosovu i Metohiji, koji je deo i svetske kulturne baštine, manastiru Visoki Dečani, do te mere je nehajan i anticivilizacijski da ga je organizacija „Evropa nostra“ nedavno, opravdano uvrstila među sedam najugroženijih kulturno-istorijskih lokaliteta na našem kontinentu”, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dalje dodaje da Kosovo, primerom manastira Visoki Dečani, nije spremno da poštuje ni sopstvene zakone i najviše pravne odluke, ako su one na korist SPC, srpskog naroda i očuvanja njegovog kulturnog, istorijskog i verskog nasleđa.

“Zato naglašavamo da su nevalidni svi argumenti kojima takozvani „Nacionalni muzej Kosova“ traži srpske kulturno istorijske artefakte. Prvi argument je pozivanje na sporazumno ustupanje artefakata potpisano između dve kulturne institucije Republike Srbije, a danas te predmete potražuje kulturna institucija koja je, i sa stanovišta Ustava Srbije i sa stanovišta međunarodnog prava, nepostojeći entitet. U drugom argumentu se takozvani „Nacionalni muzej Kosova“ poziva na konvenciju Uneska, međutim samoproglašeno takozvano „Kosovo“ niti je država, niti članica Uneska, a predmeti o kojima je reč su poreklom sa teritorije Republike Srbije i danas se nalaze u zemlji porekla. U trećem argumentu se takozvani „Nacionalni muzej Kosova“ poziva na Ahtisarijev plan, koji, podsećamo, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nikada nije usvojio”, ističe se u saopštenju.

Zaključuje se da je “Beograd dosledno opredeljen za to da se sve nesuglasice sa Prištinom rešavaju u dijalogu, koji se trenutno odvija uz posredovanje EU, i pitanje kulturne baštine svakako zaslužuje da bude predmet dijaloga i ono ne može biti rešavano jednostrano, mimo uspostavljenog procesa normalizacije odnosa i mimo nespornih činjenica”.

Ana Marković
%d bloggers like this: