ДруштвоКосово и Метохија

U Gornjem Selu postavljena spomen-bista Lazaru Vučkoviću, čoveku koji je tražio najkraći put od stiha do srca

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

U Gornjem Selu, kod Prizrena, danas je postavljena spomen-bista Lazaru Vučkoviću, jednom od najznačajnijih posleratnih pesnika i novinara Kosova i Metohije. “Današnji skup je jedna vrsta sećanja na važne trenutke u istoriji novinarstva i kulture”, kazao je novinar i književnik Živojin Rakočević.

Spomenik je srušen i odnesen iz Gornjeg Sela, pesnikovog rodnog mesta, drugog dana Božića 2014. godine, a ponovo izrađen od sredstava nagrade „Aleksandar Tijanić“ za borbenost u novinarskom izražavanju i originalan novinarski potez koju je 2019. dobio Živojin Rakočević, a delo je vajara, akademika Svetislava Arsića Basare. Za ovu priliku izrađene su dve biste od kojih je jedna postavljena u dvorištu Doma kulture „Gračanica“.

Pesnik i novinar Živojin Rakočević istakao je da je danas “dan molitvenog sećanja na Lazara Vučkovića i duh koji je ostao iza njega”, pa je i skup započet molitvom.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

“Današnji skup je jedna vrsta sećanja na važne trenutke u istoriji novinarstva i kulture. U trenutku kada me je brat Lazarev, Slobodan, na Božić 2014. godine pozvao i kazao da je srušena bista Lazara Vučkovića pridružio sam je svim onim spomenicima i spomen obeležjima koji su srušeni na KiM. `Bože, da li će ponovo biti odnovljena, i hoću li moći stati ponovo pored te biste`. Pet godina kasnije, igrom slučaja i sudbine, došla je nagrada `Aleksandar Tijanić` i ja sam tog trenutka shvatio iz našeg razgovora da Aleksandar Tijanić treba da podigne spomenik Lazaru Vučkoviću”, rekao je Rakočević.

Istakao je da je Lazar Vučković “čovek koji je tražio najkraći put između stiha i srca”.

“Za nas koji smo ovde i koji to znamo od suštisnke važnosti je bilo da u Sredskoj, da na ovom mestu, živimo neke trenutke sa Desankom Maksimović, Stevanom Raičkovićem, Dobricom Erićem i da se uz njih razvijamo, i kao ličnosti, i kao stvaraci, da budemo bolji i drugačiji”, dodao je Rakočević, i preneo pozdrave Udruženja književnika Srbije koji nisu mogli da prisustvuju otkrivanju biste.

“Mi smo za našeg Lazara tugovali i tugovaćemo još ovo malo što nam je ostalo, ber meni. Hoću da se zahvalim za ovo, što ste se svi namučili, ostavili svoje obaveze i došli ovde. Živojinu sam mnogo zahvalna što je ovo organizovao”, rekla je sestra Lazara Vučkovića, Sevdalinka Veljković.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Penzonisani učitelj Tomislav Tomić, iako u 91 godini života, govorio je o “Književnim danima” koji su ranije bili održavani u Sredskoj.

“Najpre bi delegacija naše škole i porodica ovde polagali venac, a zatim bi u dvorištu osnovne škole svi književnici na taj dan čitali svoje pesme, prozu, poeziju. Na kraju bi u školi bio organizovan svečani ručak. Sve do rata, uvek smo obeležavali dan sećanja. Nikada nismo izostavili”, kazao je učitelj.

Lazar Vučković je bio i novinar lista “Jedinstvo” iz Prištine, na šta je podsetio vršilac dužnosti predsednika Društva novinara Kosova i Metohije i potpredsednik UNS-a Budimir Ničić.

“Mi, kao Udruženje novinara, već deset godina čuvamo sećanje i obnavljamo spomen ploče našim kolegama. Osam puta smo do sada obnavljali ploču našim kolegama Đuru Slavuju i Ranku Periniću. Planiramo da podignemo obeležje i našem kolegi Ljubomiru Kneževiću koji je otet kod Vučitrna. Ova obnova spomenika Lazaru Vučkoviću je deo potrebe da se neguje sećanje i da se ne dozvoli onima koji otimaju, ruše i prisvajaju tuđe da misle da mogu da time otrgnu iz zaborava nečiji život, rad i delo”, rekao je Ničić.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Stihove iz zbirke pesama Lazara Vučkovića, posvećene njegovoj majci, govorila je Lazareva rođaka Milica Stojanović.

Otkrivanju spomen-biste, pored bliže porodice Lazara Vučkovića, prisustvovao je i iguman manastira Svetih Arhangela, otac Mihailo.

Lazar Vučković je značajan srpski kosovsko-metohijski pesnik, rođen u Gornjem Selu na Šar planini, 1937. godine. Pisao je poeziju i prozu, objavio dve zbirke poezije, bio novinar lista „Jedinstvo“. Posle njegove smrti njegova dela su sabrana u dve knjige: Poezija i Proza. U njegovu čast od 1970. NIJP Panorama Jedinstvo dodeljuje nagradu sa njegovim imenom za najbolju poeziju objavljenu u časopisu Stremljenja.

Na Kosovu i Metohiji održavaju se “Književni susreti Lazar Vučković”, jedna od najpoznatijih književnih manifestacija u bivšoj Jugoslaviji.

Pesnik Lazar Vučković je stradao 1966. godine zajedno sa pesnikom Blažom Šćepanovićem na Ohridskom jezeru.

Podizanje biste podržali su Dom kulture Gračanica, Kancelarija za KiM i opština Gračanica.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: