Косово и МетохијаПолитика

Potrebno je otkriti sve grobnice nestalih lica

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Problem nestalih lica bi trebalo da bude jedna od prvih tema dijaloga Beograda i Prištine. Rasvetljavanje sudbine preko 1600, od toga preko 600 Srba i potraga za masovnim grobnicama na teritoriji Kosova, prioritet je Komisije za nestala lica Vlade Srbije, rekao je njen predsednik Veljko Odalović.

Porodice nestalih Srba na Kosovu i Metohiji više ne veruju u iskrene namere prištinskih zvaničnika i međunarodne zajednice. Miroljub Ađančić, očekuje da se agonija kroz koju prolazi njegova porodica od nestanka njegovog brata Zorana Ađančića, rudara rudnika Belaćevac, napoko završi.

“Da li će kosovske institucije početi sa iskopavanjem? Možda budu nešto počeli, ali mislim da nema dobre volje na Kosovu, mislim kod lokalne zajednice, kod Albanaca i kod njihovog rukovodstva. Oni nemaju volje da se to pitanje reši. Ako budu počeli iskopavanja, počeće da se otkriva i ko su nalogodavci zločina, mada mi sve to nažalost već znamo, kako se i šta desilo. I sada, posle 22 godine od kidnapovanja, porodice samo to očekuju, da dostojanstveno nađu i sahrane svoje članove porodice”, kazao je za naš portal Ađančić.

Miroljub Ađančić, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Najave kosovske predsednice Vjose Osmani i premijera Aljbina Kurtija da će formirati Institut za ratne zločine koje je, kako su rekli, počinila Srbija, deli žrtve, što je neshvatljivo za porodice nestalih.

“Njihov cilj je da oni to završe kako bi mogli da i pred međunarodnim sudom i međunarodnim organizacijama pokažu da je tu kraj i da su oni stvorili državu na kontu toga i da pokažu jednostavno da su imali i leševe od strane srpskih snaga”, rekao je Saša Perenić, brat nestalog medisjkog radnika Ranka Perenića, koji je zajedno sa kolegom Đurom Slavujem otet 21. avgusta 1998. Godine na putu između Velike Hoče i Orahovca.

Predsednik komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović, najavio je nedavno na okruglom stolu pod nazivom “Identifikacija i ekshumacija” koji je održan u Gračanici, da će početi pretraga za nestalim vojnicima na području Košara. Predsednik Komisije za nestala lica u Prištini Ibrahim Makoli poručuje da se slaže da bi sve lokacije za koje ima naznaka, trebalo ispitati.

“Mi moramo prihvatiti mogućnost da su neka tela nestala i tu i na teritoriji Albanije. Prosledili smo sve informacije o tome Međunarodnom sudu za ratne zločine, na kojima su bili angažovani eksperti Euleksa. Naš tim mora da uloži više napora, kako bismo obezbedili informacije i proverili lokacije na teritoriji Kosova, jer nestala lica moraju negde biti”, izjavio je Makoli.

Kosovski zvaničnici još uvek ne govore o tome, ali Komisija za nestala lica Vlade Srbije očekuje da počne potraga za nestalima na 26 lokacija na Kosovu koje se spominju u optužnici za ratne zločine protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Ana Marković
%d bloggers like this: