Косово и МетохијаКултура

Ansambl „Venac“ u poseti Velikoj Hoči: „Domaćine, doma li si“?

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Ansambl Venac iz Gračanice, u okviru projekta „Domaćine, doma li si?“, posetio je danas Zlatka Nakalamića i Ljubomira Brkića iz Velike Hoče. Turneja folklorista Venca nastaviće se i u narednom periodu, najavljuju iz ovog ansambla, u kome će obilaziti izolovana srpska sela na Kosovu i Metohiji.

Zbog trenutne epidemiološke situacije sa korona virusom i zbog nemogućnosti održavanja nastupa, rukovodstvo Nacionalnog ansambla „Venac“ je došlo na ideju da organizuje ovakve muzičke izvedbe, kaže šef umetničkog sektora Venca Miloš Mitić.

„Nekako je prirodno Vencu da prvo obiđe mesta širom Kosova i Metohija. Sa ljudima iz Velike Hoče imamo zaista jednu lepu saradnju i pomagali su nam oko programa, pre svega oko pevačkog dela programa koje oni ovde baštine i onda smo rešili da prvi dan tog našeg mini projekta „Domaćine, doma li si“ bude u Velikoj Hoči. Došli smo ovde da obiđemo naše prijatelje, domaćine, koji su deo te pevačke grupe koja postoji u Velikoj Hoči i svi oni imaju svoje vinograde ovde iznad sela. Iskoristili smo priliku da napravimo simulaciju jedne posete, zdravice, jedne svečarske atmosfere u samom selu u Hočanskoj etno kući. Kasnije smo izašli tu iznad sela da i tu otpevamo još koju pesmu, baš ovde ispred dečanskog vinograda odakle i manastir pravi svoja vina, koja kada god imamo priliku, ponesemo sa sobom kao poklon sa Kosova i Metohije“, rekao je Mitić.

Najavljujući buduće planove ansambla, Mitić ističe da se nada da će se uskoro steći mogućnost za održavanje standardnih nastupa i dodaje da je u planu jedan veliki tematski program, folklorna predstava povodom obeležavanja 700 godina manastira Gračanice.

Muzička izvedba „Domaćine, doma li si“ sutra će se nastaviti u Kosovskom Pomoravlju, a kako su najavili, planiraju da obiđu i sever Kosova, kao i Sirinićku župu.

Ana Marković
%d bloggers like this: