Косово и МетохијаПолитикаСаопштења

Petković i Čen Bo o političko-bezbednosnoj situaciji i položaju Srba na KiM

U razgovoru sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upozorio je na stalnu, agresivnu retoriku Prištine, koja predstavlja pokretačku snagu i inspiraciju za svakodnevne fizičke napade na Srbe, njihovu imovinu, crkve i manastire, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

U saopštenju se navodi da je Petković kinesku ambasadorku informisao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i položaju srpskog naroda u južnoj pokrajini, koji je izložen svakodnevnim pritiscima i žrtva je sve intenzivnije radikalizacije prištinske političke scene.

“Kada je dijalog Beograda i Prištine u pitanju, Priština osam godina izbegava da u delo sprovede ključni element briselskih sporazuma i omogući formiranje Zajednice srpskih opština, a da se bez punog sprovođenja dogovorenog ne može postići suštinski napredak u dijalogu. Beograd će ostati opredeljen za dijalog, kao jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja i stvaranje preduslova za trajnu stabilizaciju prilika u regionu”, navedeno je u saopštenju.

Petković i Čen Bo razgovarali su i o uspešnom sprovođenju procesa vakcinacije protiv korona virusa, u okviru koga je na Kosovu i Metohiji do sada vakcinisano petnaest hiljada osoba. Direktor Kancelarije za KiM izrazio je zahvalnost NR Kini na doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i na kontinuiranoj, iskrenoj i prijateljskoj pomoći Srbiji na međunarodnom planu, posebno u insistiranju na poštovanju Rezolucije 1244, u njenom punom obliku, piše u saopštenju.

„Neraskidivo, čelično prijateljstvo Srbije i Kine, temelj su nastavka političke, ekonomske i kulturne saradnje naših država i naroda“, zaključeno je u saopštenju, koje je potpisao direktor Petar Petković.

Ana Marković

%d bloggers like this: