Косово и МетохијаПолитикаСаопштења

Petar Petković: Za mesec dana 11 napada na objekte SPC, Visoki Dečani ugroženi

Foto: Visoki Dečani

Posle pisma kosovske ministarke za spoljne poslove Donike Gervale Švarc organizaciji „Evropa nostra“, u kome tvrdi da manastir Visoki Dečani ne bi trebalo da se nađe na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi, saopštenjem se oglasio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, podsetivši da je, kako je rekao, za samo mesec i po dana bilo čak 11 napada na objekte Srpske pravoslavne crkve, koji su po njegovim rečima bili praćeni antisrpskom retorikom političkih lidera u Prištini.

„Zbog toga se i najnovija poruka o Visokim Dečanima ne može tumačiti drugačije, nego kako nova pretnja bezbednosti ove svetinje i manastirskom bratstvu. Činjenicu da Visoki Dečani zaslužuju mesto na listi “Evropa Nostra” sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi, danas su u svom pismu ovoj organizaciji potvrdili predstavnici privremenih institucija u Prištini. Svaka vrsta političkog pritiska koji dolazi iz Prištine da se manastir Visoki Dečani izuzme sa liste najugroženije evropske baštine, samo su dodatna potvrda o njegovoj ugroženosti“, poručuje petković u saopštenju, pozivajući prištinske zvaničnike da pročitaju i poslednji izveštaj Stejt departmenta u kome se „posebno ističe osetljiv položaj manastira Visoki Dečani“.

„Reč je o najčešće napadanom objektu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, koji se od 2006. nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti i pod dvadesetočasovnom zaštitom jedinica KFOR-a. Manastir je oružano napadan čak četiri puta, dva minobacačka napada izvršena su 2000. godine, u vreme martovskog pogroma 2004. na manastir je ispaljeno osam minobacačkih granata, a 2007. godine je izvršen još jedan minobacački napad, koji je rezultirao i sudskom presudom”. Takođe, 2014. godine na zidovima manastira ispisani su grafiti „UČK ISIS”, a u januaru 2016. godine ispred manastira su uhapšena četvorica naoružanih kosovskih Albanaca, od kojih su dvojica bili na crnoj listi simpatizera Islamske države“, podseća direktor Kancelarije za KiM, pozivajući vlasti u Prištini da potpišu ukaz o povraćaju 24 hektara oduzete manastirske zemlje i tako, kako je rekao, bar pokažu da poštuju vlastite zakone, ako već ne veruju svetskim organizacijama.

Podsećamo da je kosovska ministarka spoljnih poslova, u svom pismu organizaciji „Evropa nostra“ navela da je odluka da se manastir Visoki Dečani svrsta na listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi, „nepravedna i doneta pod političkim uticajem“.

Donika Geravala Švarc je uputila i poziv predsedniku te organizacije da poseti Kosovo.

„Pozivamo vas da posetite Kosovo i uverite se u stanje manastira Dečani. Donosecći ovu odluku, zanemarili ste suštinsku dimenziju, kao i konsultacije sa zainteresovanim stranama. Stoga vas pozivamo da dođete i razgovarate sa stanovnicima tog područja, sveštenstvom manastira, organizacijama civilnog društva, profesionalcima, lokalnim i međunarodnim bezbednosnim institucijama i međunarodnim organizacijama koje deluju na Kosovu”, navedeno je u pismu kosovske ministarke spoljnih poslova.

%d bloggers like this: