Косово и МетохијаПолитика

Kurti i Merkelova: Dijalog sa Srbijom treba da bude fer

Aljbin Kurti, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Kosovski premijer Aljbin Kurti istakao je u razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da dijalog Prištine i Beograda treba da” bude fer i ravnopravan, ali i da nezavisnost Kosova i teritorijalni integritet ne mogu biti predmet pregovora, jer su oni ustanovljeni 2008. godine”, napisao je Kurti na svom fejsbuk profilu.

“Što se tiče dijaloga, usaglasili smo se da bi uzajamno priznanje trebalo da bude rezultat pregovora sa Beogradom”, naveo je Kurti.

Takođe je istakao da je uverio kancelarku Merkel u posvećenost svoje Vlade u realizaciji planova za reformu pravosuđa, borbi protiv korupcije i privlačenju investicija, koje stvaraju nova radna mesta kroz učešće nemačkih privrednika.

“Razgovarali smo i o Berlinskom procesu i njegovom značaju u promociji regionalne saradnje. Čekajući samit u Berlinu, očekuje se da će početkom jula biti održan, naglasio sam da je regionu potrebna ekonomska i trgovinska saradnja, ali ne i projekti kao zamena za EU. Ekonomska saradnja treba da ide paralelno demokratizaciji regiona”, navodi Kurti.

Kurti je dodao i da očekuje podršku Nemačke za viznu liberizaciju za građane Kosova, pošto je, kako je rekao, Kosovo ispunilo sve kriterijume.

Ana Marković
%d bloggers like this: