Косово и МетохијаПолитикаСаопштења

Kancelarija za KiM: Ne postoji mogućnost da Priština tuži Srbiju za genocid

Povodom izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će „prištinske institucije osnovati institut za zločine koje je počinila Srbija i podneti tužbu za genocid pred Međunarodnim sudom pravde“, reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je poručio da takva mogućnost ne postoji, ni u pravnoj literaturi niti praksi, a u takve najave ne veruje ni stručna ni politička javnost u Prištini.

U saopštenju dostavljenom medijima, Petković navodi da „Aljbin Kurti nastavlja da zamajava i svoju i međunarodnu javnost, gotovo svakodnevnim izjavama o nekakvoj tužbi protiv zvaničnog Beograda za navodne ratne zločine i genocid”.

“Sada je otišao i korak dalje, najavljujući osnivanje Instituta, koji će te zločine tobože dokumentovati. Beograd je više puta ponovio da je u pravnom smislu nemoguće da jedna teritorija, što takozvano Kosovo jeste prema Rezoluciji 1244 SB UN, tuži sopstvenu državu za ratne zločine, kada ne može biti stranka u postupku. S toga su i ove poslednje izjave Aljbina Kurtija ništavne i nemaju nikakvo pravno utemeljenje”, piše u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je “potpuno jasno da najava tužbe kojom kosovski premijer svaki čas preti, služi za dnevno-političke svrhe, kako bi se sakrili svi problemi sa kojima se stanovništvo na Kosovu i Metohiji suočava, počev od socijalno-ekonomskih pitanja, pa do nemogućnosti da se zaštiti zdravlje ljudi i nabave preko potrebne vakcine protiv korona virusa”.

“Možda se Kurti nada da će, stalno pominjući navodne srpske zločine, prikriti svakodnevne fizičke napade na Srbe, njihovu imovinu, crkve i manastire, od strane albanskih terorista, na koje Priština nema nameru da reaguje, kao što nema nameru da počinioce ovakvih zlodela privede pravdi. Ali, Kurti dobro zna, da pravda možda jeste spora, ali je svakako dostižna i izvesna, a najbolji dokaz za to je suđenje bivšim kosovskim liderima u Hagu, za zločine nad Srbima i drugim nealbancima”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koje je potpisao direktor Petar Petković.

Ana Marković
%d bloggers like this: