Косово и МетохијаПолитика

Dok se govori o „non-pejperima“, priprema se „jes-pejper“

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Za rešenje kosovskog problema, pojavio se i novi „non-pejper“. Vest je preneo nemački „Zuerst“, a prvi put se u nekom dokumentu poštuje Rezolucija 1244. S druge strane Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa u Prištini priprema „jes pejper“, koji će kako je rekao direktor ovog Instituta Fatmir Šeholi, savetovati kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u pogledu opipljivih rezultata, važnih za kosovski narod.

Specijalni status južne srpske pokrajine u okviru Srbije, zajednički izbori, guverner Kosova ujedno i potpredsednik Skupštine Srbije, samo su delovi novog predloga rešenja kosovskog pitanja, nepoznatog autora. Političari još uvek ćute, a za poznavaoce političkih prilika, predlog je nemoguća misija.

„Nerealno je u bilo kom smislu da Kosovo ima bilo šta sa Srbijom, jednostavno, želim da podsetim da je to vreme prošlo, to vreme ne može da se vrati. U vremenu dok je Kosovo bilo u sastavnom delu Jugoslavije, i kao konstitutivni deo Jugoslavije, autonomna pokrajina, možda je tada moglo da se o tome govori. U ovakvim okolnostima, u 21. veku, apsolutno taj papir dolazi od nekih struktura koje navijaju za Srbiju, ali je to nemoguće“, rekao je direktor Instituta za međuetničke odnose Fatmir Šeholi, i dodao:

„Ovaj poslednji non-pojper pokazuje da je ovo igra nerava i pokazuje nešto što je izgubljeno u prostoru i vremenu, jer je to neizvodljivo u vremenu kada je Kosovo proglasilo nezavisnost“.

Dok se nagađa ko su autori „non-pejpera“, koji opipavaju puls i u Beogradu, i u Prištini, uskoro će Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa predstaviti takozvani „jes pejper“, koji će kako je rekao Šeholi, imati autora. „Jes-pejper“ se priprema već dva meseca i to u saradnji sa Akademijom nauka i umetnosti Kosova i zemljama u regionu, a biće prosleđen kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Mi smo studirali svaki dogovoreni sporazum u Briselu i rukovodeći se tim konceptom, Ustavom Kosova i Ustavom Srbije, radimo na tome da to bude jedan način razmišljanja kao savet, i premijeru Kurtiju, ali i predsedniku Srbije Vučiću, da vide šta je realnost, šta je opipljivo i najvažnije za narod“, naveo je Šeholi.

On takođe smatra da pojavljivanje raznoraznih „non-pejpera“ šteti procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Iz Evropske unije su ranije poručili da nemaju nikakve veze sa bilo kakvim „non-pejperima“, da se dijalog između Beograda i Prištine mora nastaviti i da će za njih biti prihvatljivo svako rešenje koje dogovore dve strane.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: