Косово и МетохијаКултура

Gračanica: “Palčica” najbolja predstava na festivalu “Mali Joakim”

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Predstavom “Tri praseta”, u izvođenju Kruševačkog pozorišta završen je 13. po redu festival profesionalnih pozorišta za decu i mlade „Mali Joakim”. Predstava „Palčica“, u izvođenju Lutkarskog pozorišta iz Niša, nagrađena je Gran prijem i za najbolju režiju, a stručni žiri je dodelio i priznanja za najbolju glumu, muziku, najlepše kostime.

Domaćin festivala, direktor Narodnog pozorišta Priština, Predrag Radonjić, kaže da je za njega najvažnije to što je veliki broj dece iz svih krajeva Kosova i Metohije, od kojih su mnogi prvi put imali priliku da budu pozorištu, mogli da prisustvuju profesionalnim pozorišnim predstavama.

“To je najveći uspeh i najveća nagrada za sve nas, i organizatore i sva pozorišta koja su dolazila ovde na festival. Svi zajedno smo doprineli da imamo jedan veliki pozorišni praznik u Gračanici. Za našu najmlađu publiku na Kosovu i Metohiji, ovo je kulturni događaj bez presedana u poslednje vreme”, rekao je Radonjić.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Dobitnici najviše priznanja, Pozorište lutaka iz Niša, nose samo lepe uspomene iz Niša.

“Naravno da je taj lokalitet, odnosno mesto izabrano za održavanje “Malog Joakima” još više podiglo značaj festivala i sam festival je dobio jednu drugačiju nijansu koja treba svima nama da da na znanje koliko je značajna celokupna naša zemlja, Beograd, naš Niš i Gračanica u istom, u istom srcu i na istom mestu”, reči su direktorice Lutkarskog pozorišta Milice Radulović.

“Posebno nam je drago što smo mi igrali predstavu za decu koja prvi put gledaju pozorišnu predstavu. Poseban nam je utisak bio, posebno smo se osećali, verovatno je i to doprinelo da tako igramo i da osvojimo sve ove nagrade”, dodaje glumica ovog pozorišta, Aleksandra Pavlović, koja je igrala Palčicu u istoimenoj predstavi, dok je njena koleginica Jelena Đorđević oduševljena reakcijom dece u publici:

“Bila sam srećna zbog dece koja su tako lepo reagovala na ovu predstavu, oni su smejali gde smo mi očekivali, oni su reagovali tamo gde smo očekivali i toliko smo lepo bili primljeni, da nam se desilo da prvi put nakon predstave mi ne znamo šta smo mi uradili”.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Festival je završen predstavom “Tri praseta”, pričom o drugarstvu, ljubavi i zajedništvu, koja je propraćena ovacijima najmlađe publike.

“Mislim da je sjajan ovaj festival za decu i predstave treba da se igraju širom Srbije i u najmanjim mestima, kako bi sva deca mogla da vide. Jako mi je drago zbog te dece koja su mi juče trčala u zagrljaj nakon predstave “Mačak otišao u hajduke”, koju smo igrali. Pa evo i danas bila je prepuna sala i srce mi je puno. Najbitnije je to da su deca uživala, a takmičenje je što se mene tiče na drugom mestu”, istakao je glumac kruševačkog pozorišta Nikola Rakić i dodao da u Lazarev grad, koji sada puni 650 godina, nosi najlepše utiske.

I Ljubiša Barović iz Šabačkog pozorišta čestitao je organizatorima koji su se potrudili da decu koja žive u izolovanim sredinama dovedu u pozorište,

“Mnogi su od njih prvi put bili u pozorištu što znam sigurno da će na njih ostaviti veliki utisak i praviće ih boljim ljudima siguran sam u to. Da ne verujem u to, ne bih se ja bavio ovoliko godina pozorištem, pogotovo pozorištem za decu. Obišli smi manastire, naše svetinje i taj utisak ću poneti i podeliti u svom gradu”, kazao je Barović.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Pored nagrade za najbolju predstavu festivala, glumici niškog pozorišta lutaka Aleksandri Pavlović uručena je i nagrada za glumačko ostvarenje za ulogu Palčice u istoimenoj predstavi, dok je rediteljki Dragani Miloševski Popovoj jednoglasnom odlukom žirija pripala nagrada za najbolje režiran komad. „Palčica“ je nagrađena i za najbolju kostimografiju i scenografiju, za šta su zaslužni Stefan Savković i Zorana Petrov.

Nagradu za glumačko ostvarenje je dobio i glumac Kragujevačkog pozorišta Petar Lukić, za ulogu “golog kralja i gostioničara” u predstavi „Goli kralj“. Za najbolju adaptaciju teksta je nagrađena Biserka Kolevska iz pozorišta iz Kragujevca, a nagrada za najbolju autorsku muziku je dodeljena Bati Zlatkoviću za predstavu „Čarobnjak iz Oza“ vranjskog pozorišta „Bora Stanković“. Specijalnim priznanjima nagrađeni su Radomir Stanković za dizajn svetla u predstavi „Srebrni car“ Puls teatra iz Lazarevca i „Čarobnjak iz Oza“, pozorišta Bora Stanković iz Vranja, Aleksandra Cucić za ulogu Šizele u predstavi „Sirano“, Narodnog pozorišta u Prištini i Jelena Đorđević za više epizodnih uloga u predstavi „Palčica“.

Na sedmodnevnom festivalu profesionalnih pozorišta za decu i mlade „Mali Joakim“, najmlađa publika je imala priliku da uživa u sedam najkvalitetnijih dečijih predstava, osim u izvođenju Prištinskog narodnog pozorišta, i pozorišta iz Kragujevca, Vranja, Lazarevca, Niša i Kruševca. Festival su organizovali Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, uz podršku Ministarstva kulture.

Ana Marković
%d bloggers like this: