Косово и МетохијаПолитика

DSK: Vlada bez plana o spoljnoj politici i bez principa u dijalogu

Aljbin Kurti, Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Demokratski savez Kosova uputio je kritike Vladi na čelu sa Aljbinom Kurtijem zbog plana o spoljnoj politici, navodeći da ne postoji strategija u vezi sa članstvom Kosova u međunaradnim organizacijama. Takođe, Vladi je zamereno da površno predstavlja saradnju sa Albanijom, te da u dijalogu sa Srbijom nije predstavila okvir principa.

Zamenica predsednika DSK Šćipe Mjekići, rekla je na konferenciji za novinare, da novi program Vlade, kada je u pitanju spoljna politika, nema strategiju, akcioni plan, kao ni rokove za realizaciju, prenose mediji koji izveštavaju na albanskom jeziku.

„Program ne sadrži nijednu reč u vezi sa članstvom Kosova u Savetu Evrope, Interpolu ili UNESCO-u. Vlada Kosova mora izvršiti sve pripreme za članstvo Kosova u tim, ali i ostalim organizacijama. Vlada nema plan za nova priznanja, imajte na umu da će nepriznavanje pet članica EU i nedostatak strategije za osiguranje novih priznanja ometati konsolidaciju Kosova u međunarodnom sistemu“, rekla je Mjekići.

Kako je naglasila, DSK će nadgledati dijalog Beograda i Prištine, tako da konačan sporazum „priznaje trenutne granice, sastoji se od uzajamnog prizanja i da Kosovo iz dijaloga izađe kao suverena i nezavisna država“.

„Mislimo da u vladinom programu ne postoje jasni principi u pogledu pristupa koji vlada Kosova ima prema dijalogu sa Srbijom, pitanju koje je veoma važno, ne samo kao kriterijum u okviru regionalne saradnje koje je predstavila EU, već i kao nešto za šta verujemo da će dovesti do dugoročnog mira i stabilnosti u regionu“, dodala je Mjekići.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: