Косово и МетохијаПолитика

Petković i Bocan-Harčenko o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM i dijalogu Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i toku dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije.

Kako se navodi u saopštenju, Petković je ukazao na “ratnohuškačku i antisrpsku retoriku”, koja svakodnevno dolazi iz Prištine, i koja, kako je naveo, “inspiriše albanske ekstremiste na sve učestalije napade na Srbe, njihovu imovinu i svetinje, što izaziva veliku zabrinost srpskog naroda u pokrajini”.

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiji je posebno skrenuo pažnju na najnoviji napad na dve povratničke kuće u selu Dubrava u opštini Istok.

“To je samo jedan u nizu, iz serije etnički motivisanih incidenata, koji ima za cilj zastrašivanje i ponovno proterivanje srpskog naroda sa njegovih vekovnih ognjišta i imanja”, navodi Petković u saopštenju.

Petković je ambasadora Ruske Federacije informisao o toku dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da je sprovođenje preuzetih obaveza iz briselskog sporazuma “preduslov da bi došlo do pomaka u dijalogu”, a da neispunjavanje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština, sa kojom Priština kasni osam godina, “umanjuje šanse za napredak u procesu normalizacije odnosa”.

„Beograd će, pored svega, nastaviti da insistira na dijalogu, jer je to jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja, ali će isto tako nastaviti u svakoj prilici da zahteva implementaciju svih do sada postignutih dogovora“, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je ambasadoru Bocan-Harčenku zahvalio što Ruska Federacija ostaje čvrsto opredeljena za poštovanje međunarodnog prava i principa nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, što je kako je naveo, dodatna potvrda iskrenog i čvrstog prijateljstva naše dve zemlje i ruskog i srpskog naroda.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i ambasador Bocan-Harčenku bili su saglasni po pitanju potrebe punog poštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

M.M.
%d bloggers like this: