Косово и МетохијаПолитикаСаопштења

Kancelarija za KiM: Priština nema ni osnov a ni formalno-pravnu mogućnost da tuži Srbiju za genocid

“Kontradiktornost i apsurd su postali omiljene retoričke figure političara u Prištini, koji iz dana u dan poručuju da žele da istovremeno razgovaraju sa predstavnicima Beograda i da tuže Srbiju za genocide”, poručio je Petar Petković iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Kosovska predsednica Vjosa Osmani je ranije danas na konferenciji za novinare sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom rekla da Kosovo nije odustalo od tužbe za genocide protiv Srbije, ali je naglasila i da je za tužbu potrebna posebna priprema.

Direktor Kancelarije za KiM saopštio je da ukoliko je Priština iskrena u želji da razgovorom rešava probleme, onda se teren za to ne priprema upućivanjem besmislenih poruka o nekakvoj tužbi za genocid protiv sagovornika, već otklonom od jezika mržnje.

“Vjosa Osmani, dakle, ili ne želi dijalog, a navodnu spremnost Prištine na razgovor pominje tek kurtoazno da bi izbegla packe međunarodne zajednice, ili je potpuno nesposobna da shvati koncept miroljubive politike”, piše u saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima.

Dalje se dodaje da je potpuno jasno da Priština nema ni osnov a ni formalno-pravnu mogućnost da tuži Srbiju za genocid, i da je reč o bednom pokušaju da se pažnja javnosti na Kosovu i Metohiji skrene sa činjenice da u Hagu uskoro neće biti dovoljno pritvorskih jedinica da prime sve zločince iz takozvane OVK.

“Umesto što populističkim najavama tužbe za genocid nepotrebno produbljuje međuetnički jaz na Kosovu i Metohiji, Vjosa Osmani bi trebalo da preduzme hrabre političke korake da svoje sunarodnike, kojima je decenijama ispiran mozak šovinističkim porukama o Srbima kao arhizločincima, usmeri u pravcu suočavanja sa zločinima počinjenim u njihovo ime”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

%d bloggers like this: