Косово и МетохијаПолитика

Borut Pahor: Što pre nastaviti dijalog Beograda i Prištine

Nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, slovenački predsednik Borut Pahor je izjavio da njegova zemlja podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine i da ne bi trebalo obraćati pažnju na razne non pejpere, već na reforme koje vode približavanju Evropskoj uniji.

Na zajedničkoj konferenciji za medije Pahor i Osmanijeva su se usaglasili da dijalog Beograda i Prištine treba da bude jedan od prioriteta kosovskih institucija, kao i reforme za što brže pristupanje Evropskoj uniji. Slovenački predsednik je takože komentarisao pojavu nekoliko non pejpera za rešenje kosovskog problema.

„Ne slažem se sa „non pejperima“, smatramo da promene granica na Zapadnom Balkanu ne treba da dovodimo u pitanje. Ovde sam da ubedim sagovornike da nastave sa procesom proširenja ka Evropskoj uniji“, rekao je Pahor.

„Stav Slovenije po pitanju promena granica je bio jasan i ponovo smo dobili potvrdu da ovakva promena šteti našem regionu“, poručila je Osmanijeva.

Pahor je takođe dodao da se dijalog Beograda i Prištine treba rešavati sa većom političkom iskrenošću nego što je to rađeno do danas.

„Evropa očekuje da se proces reformi odvija brže. Verujemo da je vlada Kosova spremna da svom snagom da novi zamah dijalogu sa Beogradom“, naglasio je Pahor.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani istakla je da je Kosovo spremno za dijalog sa Beogradom, ali je i dodala da se neće razovarati o statusu i granicama Kosova.

„Slovenija nas podržava u našim naporima u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, kao i viznoj liberalizaciji. Status Kosova je utvrđen 17. februara 2008. godine kada su i definisane naše granice i naša unutrašnja regulativa je određena jednom zauvek“, rekla je Osmanijeva.

Osmanijeva je takođe dodala da Kosovo ne odustaje od tužbe za genocid protiv Srbije, samo je, kako je istakla, potrebna dobra priprema.

Predsednik Slovenije obilazi region uoči samita procesa saradnje na Zapadnom Balkanu Brdo Brioni. Prethodno je Pahor posetio Podgoricu, a sutra će, kako je najavljeno, posetiti Beograd.

Ana Marković
%d bloggers like this: