Косово и МетохијаСаопштења

ERP: Napadi na srpske pravoslavne hramove imaju etničku i versku pozadinu

Katedralna crkva Bogorodica Ljeviška, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih u nizu napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji. „Napadi na srpske pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji se kontinuirano dešavaju i najvećim delom imaju etničku i versku pozadinu, jer su usmereni konkretno protiv jedne zajednice čije prisustvo nekome očigledno smeta“, saopšteno je iz ERP.

Iz Eparhije podsećaju da je u nedelju oko 22.00 časa kamenovana crkva Sv. Petke u Vitini, te da je su na Đurđevdan sa zvonare hrama Sv. Apostola Petra i Pavla u obližnjem selu Klokot nepoznata lica pokušala da uklone crkvenu zastavu (trobojku) sa zvonika.

„Podsećamo da je su susednom selu Parteš ranije ove godine ukradeni novac i crkvene dragocenosti iz crkve Sv. Trojice“, navode iz Eparhije raško-prizrenske.

Incidenti pre Vaskrsa nisu izostali ni u južnim delovima KiM, navode.

„U selu Drajkovce kod Štrpca opljačkana je crkva Sv. 40 mučenika Sevastijskih i hram Sv. Dimitrija u Donjoj Bitinji. Čitav niz ranije prijavljenih napada i pljački, koje je policija navodno preuzela u istragu nisu rešeni, ili barem naša Eparhija o tome nije obaveštena, niti je šteta nadoknađena. Najveća šteta je načinjena pored hrama u Vitomirici gde je ukraden građevinski materijal u vrednosti od 4.000 evra“, stoji u saopštenju.

Juče je, navode iz Eparhije, u zaštićenoj zoni hrama Presvete Bogorodice u Lipljanu, sveštenik prijavio kamenovanje crkve policiji. „Prilikom incidenta, polomljen je prozor na crkvi iz 14-og veka. Sveštenik je prijavio incident policiji, međutim, reakcija je izostala jer dežurni policajci nisu znali srpski. O incidentu je obavešten UMNIK i međunarodni predstavnici“.

Dalje navode da je pre nekoliko dana kamenovana i crkva Sv. Jovana Krstitelja u centru grada Peći poznata kao „Mitropolija“. Tom prilikom je razbijen prozor. Napadači su ušli u crkvenu portu koju navodno obezbeđuje policija ili su crkvu gađali iz obližnje zgrade. „Sveštenik koji živi sam u parohijskom domu pored crkve zabrinut je zbog ovog incidenta pošto je ova kao i mnoge druge crkve koje se sada pljačkaju i napadaju bile zapaljene i oskrnavljene u velikim albanskim neredima 2004. godine kada su za dva dana uništeno ili teško oštećeno 32 hrama i potpuno uništena dva manastira“, dodaje se.

Ovaj najnoviji talas nasilja nije samo, kako kosovske institucije vole da kažu, deo svakodnevnice u kojoj ima i pljački u džamijama, ističu iz Eparhije.

„Napadi na srpske pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji se kontinuirano dešavaju i najvećim delom imaju etničku i versku pozadinu jer su usmereni konkretno protiv jedne zajednice čije prisustvo nekome očigledno smeta“, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da će Eparhija raško-prizrenska o najnovijim napadima upoznati šefa Evropske misije na Kosovu i šefa misije Euleksa kao i ambasadore Kvinte ali i predstavnike KFOR-a.

„Žalbe kosovskim institucijama su bespredmetne jer upravo je ovo nasilje proizvod agresivne retorike koja dolazi iz samog vrha kosovskih institucija, koje umesto da rešavaju probleme stanovništva, ekonomije i suočavaju se sa pandemijom Kovida, svakodnevno napadaju Srbiju najgorim rečima i kolektivno optužuju srpski narod pa čak i našu Crkvu“, navodi se u saopštenju.

Ističu da ovakvo ponašanje „direktno proizvodi opasan potencijal za nasilje i međunarodni predstavnici moraju da budu svesni da lolalne vlasti politički manipulišu stanovništvom u cilju amortizovanja sopstvenih problema“.

“Istovremeno, pritisak na Srbe otežava svakodnevni život našeg naroda koji je već izgubio svako poverenje u policiju i indtitucije kosovskih Albanaca zbog nepoštovanja zakona i sudskih odluka, kao što je slučaj oko manastira Visoki Dečani“.

Navodi se da će od međunarodnih predstavnika Eparhija zatražiti dodatnu zaštitu „od kršenja naših osnovnih verskih i ljudskih prava“, te da od institucija Srbije očekuju da „rešavanje naših problema pokrene na višem međunarodnom nivou“.

%d bloggers like this: