Косово и Метохија

Kancelarija za KiM: Kamenovana crkva Svete Petke u Vitini

FOTO: RTV Puls

Sinoć oko 22:00 časa kamenovana je crkva Svete Petke u Kosovskoj Vitini od strane nepoznatih počinilaca, saopštila je Kanlcelarija za Kosovo i Metohiju, navodeći da „na sreću niko nije povređen“. Iz Kancelarije napominju da se nastavljaju napadi na versku i kulturnu baštinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

“Sinoć je oko 22 sata kamenovana crkva Svete Petke u Kosovskoj Vitini od strane nepoznatih počinilaca, ali na sreću niko nije povređen. Ovom incidentu prethodio je pokušaj nepoznatih izgrednika da na Đurđevdan skinu srpsku trobojku sa zvonare crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Klokotu“, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da se sa ovim, broj napada na pravoslavne hramove na teritoriji Kosova i Metohije, od početka godine popeo na deset, „a počinioci za ova gnusna zlodela nisu uhapšeni ni kažnjeni“.

„Broj incidenata u kojima se na meti našla verska i kulturna baština Srbije u pokrajini alarmiraju da nije reč o izolovanim događajima, već o seriji napada koji za cilj imaju da zaplaše i proteraju preostali srpski živalj u pokrajini jer je dobro poznato da su naši hramovi važna mesta sabornosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije navode da je „posebno simptomatično da su napadi učestaliji tokom crkvenih praznika“, čime se, kako je istaknuto, šalje nedvosmislena poruka Srbima u pokrajini da nemaju prava na mir, ali je i „jasan signal netrpeljivosti prema svemu srpskom“.

„Nažalost, politika nekažnjivosti i umanjivanje važnosti ovih napada čemu svedočimo iz Prištine, stimulativno deluju na izgrednike. Tome u prilog svedoči i činjenica da se crkva u Klokotu već ranije ove godine našla na meti lopova kada je iz nje ukraden novac, a prilikom upada razvaljena su glavna vrata i polomljen prozor. Te iste noći oskrnavljena je i crkva Svete Trojice u Partešu iz koje je ukraden novac i vredne crkvene relikvije. Po istom principu obijene su i opljačkane Crkva Svetih 40 mučenika Sevastijskih u selu Drajkovce kod Štrpca, kao i Hram Svetog Dimitrija u selu Donja Bitinja u opštini Štrpce“, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

M.M.
%d bloggers like this: