Косово и МетохијаКултура

Gračanica: Počeo dečiji pozorišni festival “Mali Joakim”

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

U Gračanici je danas počeo 13. po redu festival pozorišta za decu „Mali Joakim“, koji je uz podršku Ministastva kulture Srbije organizovao Dom kulture Gračanica, Narodno pozorište Priština i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije. Pored domaćina festivala, najmlađa publika imaće priliku da uživa u sedam najkavlitetnijih predstava gostujućih pozorišta iz Kragujevca, Vranja, Lazarevca, Niša i Kruševca. Festival će trajati do 16. maja. Ulaz je slobodan.

Predstava koja je otvorila ovogodišnji festival bila je Sirano, u izvođenju Narodnog pozorišta Priština, a u režiji Nenada Todorovića. Deca su ozbiljni kritičari, pa se reditelj potrudio da ovaj komad što više približi njihovom uzrastu.

„Kao organizatori i domaćini, ne odustajemo od toga da ostanemo u srpskom kulturnom krugu, ali je takođe važno da deca iz Gračanice koja žive, da tako kažem, u svetu informacione tehnologije, mediji su došli dotle da sva deca u svetu mogu da prate kulturne sadržaje, ali pozorište je nešto drugo. Retko imaju prilike da gledaju dečije pozorišne predstave, bez obzira što mi pokušavamo da nam to bude paralelna produkcija i redovna. Jako je dobro da vide profesionlane trupe koje dolaze da igraju za decu i koje nisu improvizovani teatar, nego produkcijski organizovane i ozbiljne pozorišne predstave. Važno je, jako je važno, jer ako decu ne uterate u pozorište na vreme, nikada neće ni ići“, izjavio je reditelj Nenad Todorović.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Mališani sa Kosova su sa radošću gledali Sirana i sudeći po dečijem smehu koji se tokom predstave čuo u publici i više nego očigledno je, da su uživali. Mnogima je ovo prvi put da su posetili pozorište.

“Svakako da je ovo značajno za decu, pogotovo iz Metohije, jer tamo deca nemaju mogućnost da budu svakodvnevno bilo gde na predstavi ili bioskopu. Što se mojih devojčica tiče, one jesu bile na predstavama i u bioskopu, ali svakako je veliko zadovoljstvo, vidim po njima, traže da ih dovedem sutra ponovo. Zadovoljstvo je biti prisutan na jednom festivalu pozorišta kakvo je ovo u Gračanici“, rekao je Darko Dimitrijević, iz Goraždevca.

Najmlađa publika na Kosovu i Metohiji, živeći u izolovanim sredinama, nije imala česte prilike da posećuje ovakve manifestacije, kao što je ovaj dečiji festival. A pozorište je bitno za njihov razvoj, poručuju i prosvetni radnici.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Ovo je jako bitno za decu, za njihov razvoj, generalno. Živimo u takvoj sredini gde je stvarno jako teško obezbediti neke uslove, ovo je jedan veliki poduhvat, i hvala opštini, gradonačelniku i društvu koje je ovo organizovalo“, istakao je učitelj OŠ „Vuk Karadžić“ u Lepini, Mihajlo Arsić.

Festival pozorišta za decu “Mali Joakim” zbog epidemiološke situacije sa korona virusom je prošle godine odložen. Iz Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije kažu da su jednoglasno odlučili da se ovaj festival održi upravo u Gračanici.

Mali Joakim u Gračanici jednostavno je odluka Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije da promoviše pozorišnu umetnost u sredinama koje nisu navikle na to i nemaju tako često priliku da gledaju pozorišnu predstavu, a pre svega mislim na, našu najmlađu publiku. Bez ikakve sumnje, danas je ovo praznik, ne samo za decu iz Gračanice, praznik je za svaku publiku gde se održava neka pozorišna predstava, bilo da je u pitanju festival, premijera ili redovno igranje predstave“, kaže za naš portal selektor festivala „Mali Joakim“ Spasoje Ž. Milovanović.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Sa njim se slaže i direktor Narodnog pozorišta Priština, Predrag Radonjić.

„Imati priliku da u Gračanici održimo festival „Mali Joakim“ na kojem će publika, ne samo najmađa publika iz Gračanice, nego i iz drugiih mesta na KiM moći da pogleda sedam najkvalitetnijih porofesionalnih dečijih predstava, koje su pripremili članovi zajednce Profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“ je privilegija možda i za neka mnogo veća mesta nego što je Gračanica. Mi smo na zajednici doneli jednoglasnu odluku da se ovaj festival ove godine održi u Gračanici, i znamo da ovde postoje još uvek i oni dodatni razlozi koji su bitni u našoj brobi i misiji za očuvanjem naše kulture, jezike i identiteta“, naglasio je Radonjić.

Dečiji festival „Mali Joakim“ takođe su podržali i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Skupština grada Prištine, opština Gračanica i Turistička organizacija Gračanice, a Dom kulture je obezbedio prevoz dece iz svih delova Kosova i Metohije. Sutra na repertoaru očekuje se predstava „Goli Kralj“, Kragujevačkog pozorišta.

Ana Marković
%d bloggers like this: