Косово и МетохијаКултура

Publika u Gračanici: “Predstava Antigona farsa koja traje od Tebe do danas”

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Predstava “Antigona” Narodnog pozorišta Priština premijerno je večeras izvedena pred publikom u Gračanici. Komad je režirao i adaptirao Nenad Todorović, a publika je nakon predstave imala samo pozitivne komentare na sam komad.

Reditelj Nenad Todorović rekao je uoči premijere da je “kada je Sofokle u pitanju, tumačena osnovna dramaturška linija, a to je pobuna jedne žene protiv osionog vladara.

“Gradili smo komad apsurdne pobune”, rekao je Todorović.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Direktor Prištinskog pozorišta Predrag Radonjić kazao je da je Sofokleova Antigona bila samo predložak za otpočinjenje rada na ovoj predstavi.

“Nenad Todorović je uzeo u obzir i druge dramatizacije ove predstave od Brehta, Žana Anuja i još nekih drugih autora i napravio jedan svoj tekst i svoj pristup koji je baziran na osnovnoj toj etičkoj moralnoj postavci koja se pojavljuje u Sofoklevoj Antigoni i mislim da je u ovom slučaju to uspeo na jedan kvalitetan umetnički način da poveže sa našim vremenom i da će, bez obzira što radimo tekst koji je star nekoliko hiljada godina, imati priliku da gledamo predstavu koja će se doticati i nekih stvari koje su problemi našeg života“, istakao je Radonjić.

Publika je uživala i po rečima nekoliko gledateljjki, večerašnja Antigona je „farsa koja traje od Tebe pa do danas“.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Ova predstava predstavlja farsu celu, kako sam ja doživela celokupnu ljudsku istoriju, borbu između tiranije i slobode i u suštini slobode prave nema, samo privid slobode u vremenima kada vladaju ratovi i tiranija“, rekla je za naš portal jedna od gledateljki, dok druga dodaje:

„Ovakve predstave omladini mogu mnogo da znače, mogu na njih uticati i pozitivno i negativno, kako ko i sa kog aspekta gleda. Ja na to gledam sa umetničke strane i meni se dopalo, ja u svakoj predstavi uživam i u svakoj ću da uživam.”

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Ovo je sklop i drame i komedije u isto vreme, bez prevelike podudarnosti sa originalnom Antigonom koju sam čitala u srednoj školi. Za meštane Gračanice i okolinu ovakve predstave mnogo znače, prvenstveno za decu, jer živimo u enklavi i ovakvi događaji mnogo znače kako za mlađu, tako i za odraslu publiku. Meni je bilo sjajno, uživala sam”, reči su Jovane Aleksić iz Gračanice.

U predstavi su igrali Gorica Regodić, Milica Majstorović, Jelena Orlović, Miloš Đuričić, Miloš Đuričić, Strahinja Bičanin, Nikola Đorđević, Vujadin Milošević i Miloš Tanasković. Scenograf je Goran Stojčetović, kostimografkinja Bojana Kostadinović, masker Dragan Smiljanić. Za scenski pokret i koreografiju bila je zadužena Isidora Stanišić. Predstava je rađena u kooprodukciji sa pozorištem Timočke Krajine “Zoran Radmilović”.

Ana Marković
%d bloggers like this: