Косово и МетохијаПолитика

Završeni izbori u Albaniji, glasao i premijer Kosova

Tirana, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

U Albaniji su održani osmi po redu parlamentarni izbori u poslednjih 29 godina. Preko tri miliona građana sa biračkim pravom, birali su poslanike koji će ih predstavljati u naredne četiri godine u albanskom parlamentu.

Čak 1841 kandidat iz 13 političkih partija, koalicija ili nezavinsnih kandidata, nadmetalo se za 140 mesta u parlamentu, među kojima 40 % žena. Novina na ovogodišnjim izborima je da postoji mogućnost elektronskog glasanja, što ranijih godina nije bio slučaj. Za razliku od kosovskih izbora, u Albaniji osobe zaražene korona virusom nisu mogle da glasaju zbog kako je rečeno, “nemogućnosti fizičke prisutnosti na biračkom mestu”.

Glavni kandidati na ovogodišnjim izborima su Socijalistička partija dosadašnjeg premijera Edija Rame, zatim Demokratska partija Ljuljzima Baše i Pokret socijalista za integracije predsednika Iljira Mete

Ogranak Pokreta Samoopredeljenje, čiji je predsednik kosovski premijer Aljbin Kurti, na parlamentarnim izborima u Albaniji ima tri kandidata.

„Dan izbora je dan demokratije. Pozivam sve građane Albanije da poštuju domovinu glasanjem i donošenjem najboljeg izbora. Dan je lep, nedelja, sunčan, kakav očekujem da će biti do večeri. Želim lepe dane i prosperitet Albaniji i svakoj osobi koja poput mene ima albanski pasoš “, izjavio je Kurti nakon glasanja u Tirani.

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon i bivši specijalni izaslanik za Kosovo Ričard Grenel reagovali su danas povodom glasanja kosovskog premijera u Albaniji

Fon Kramon kaže da je za nju neprihvatljiv ovakav Kurtijev potez.

„Ne razumem šta je sve ovo. Sa jedne strane, svi se na Kosovu žale na mešanje iz Srbije ili od samog predsednika Aleksandra Vučića, ali sa druge strane, ovde premijer Kosova takođe glasa u susednoj zemlji. Neprihvatljivo. Barem za mene”, napisala je fon Kramon na twiter nalogu.

“Međunarodna zajednica bi trebala da bude skeptična prema motivima Aljbina Kurtija. To govori svetu mnogo o Kuriju”, napisao je takođe na svom twiter nalogu američki diplomata Ričard Grenel.

Nezadovoljstvo zbog Kurtijevog odlaska u Tiranu izrazile su i opozicione partije na Kosovu, među kojima i Demokratska parija Kosova (PDK).

„Umesto da se bavi životima građana Kosova, odlučio je da prednost da izborima u Albaniji“, istakao je predsednik PDK, Enver Hodžaj.

Takođe, bivši ministar zdravlja u vladi Kosova Armend Zemaj iz Demokratskog saveza Kosova, kritikovao je kosovskog premijera:

“Aljbin Kurti kao noj, glavu ima ima na Kosovu, dok rep drži u Albaniji”, izjavio je Zemaj, a prenose mediji na albanskom.

Aljbin Kurti je, kako prenosi prištinska Gazeta ekspres, odgovorio na sve kritike, rekavši da se nakon glasanja odmah vratio na Kosovo.

Biračka mesta u Albaniji su zatvorna u 19 časova, a do 17 časova izlaznost albanskih građana bila je 43,56%.

Ana Marković
%d bloggers like this: