Косово и МетохијаПолитика

Vučić: Kurti je želeo da pokaže da je svejedno da li ste u Prištini ili Tirani

Foto: KM vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u radnoj poseti Briselu, istakao je da se nada pozivu za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine u maju mesecu, te da će se Srbija odazvati pozivu, prenosi Tanjug. Glasanjem u Albaniji, Aljbin Kurti je želeo da pokaže da je „svejedno da li ste u Prištini ili Tirani“, izjavio je Vučić.

Predsednik Srbije nalazi se u radnoj poseti Briselu, a danas se prvo sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

„Srbija će se odazvati pozivu za dijalog i učestvovaće u svakoj vrsti dijaloga, želeli bismo da bude konstruktivan i da razgovaramo o rešavanju problema“, napisao je na Instagram profilu predsednik Srbije, nakon sastanka sa Lajčakom.

Poziv za nastavak dijaloga, Vučić očekuje u maju mesecu, izjavio je kasnije za Tanjug.

„Ono na šta sam danas ukazao Miroslavu Lajčaku je činjenica da se Aljbin Kurti hvali time da je glasao u Albaniji, čime defakto hoće da kaže da je svejedno da li ste u Tirani ili Prištini, i da je to jedna te ista zemlja. I rekao sam, iako je Kosovo po ustavu Srbije naravno Srbija, zamislite kada mene već napadate svaki put da se tobož mešam u tuđe i unutrašnje stvari, iako po najvišem pravnom aktu naše zemlje je to Srbija, šta biste rekli da sam recimo ja glasao u Gračanici, Zvečanu, Zubinom Potoku, iako ponavljam, ove dve stvari nisu za poređenje“, rekao je Vučić.

Istakao je da bi to bio skandal svetskih razmere, „iako je to po rezoluciji 1244 srpska teritorija“.

„A kada to neko uradi bez pozivanja na bilo koju rezoluciju, na bilo koji pravni akt, kada vam defakto govore da idu ka ujedinjenju Prištine i Tirane, onda će tu biti blage rekacije, biće malo čuđenja i to je sve“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je takođe istakao da je danas insistirao na ispunjavanju obaveza iz Briselskog sporazuma.

Vučić će se sutra odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom. Takođe, razgovaraće i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: