Косово и Метохија

Iguman Sava Janjić: Važno je da manastir Visoki Dečani bude zaštićen sada, ali i u budućnosti

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu, obišao je danas manastir Visoki Dečani i tom prilikom prisustvovao liturgiji povodom velikog hrišćanskog praznika, Cveti. Otac Sava Janjić upoznao je Petkovića sa životom u manastiru i istakao važnost poštovanja zakona, kada su ova, ali i ostale svetinje, u pitanju.

O kulturnom nematerijalnom nasleđu na Kosovu i Metohiji se proteklih godina vrlo često polemisalo od strane političkih predstavnika u Prištini, vremenom je polemika zamenjena napadima, pa su se tako poslednjih dana na meti našli manastir Visoki Dečani, ali i tamošnji iguman otac Sava Janjić.

Jedan od problema sa kojima se ovaj manastir suočava je i pokušaj uzurpacije 24 hektara zemlje, pa je tako udruženje sa Kosova „Liga istoričara“ zatražilo da se odluka Ustavnog suda iz 2016. godine, kojom je odlučeno da se manastiru ipak vrati njegovo imanje, poništi.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić, istakao je važnost poštovanja zakona.

„Manastir Visoki Dečani živi u vrlo specifičnim okolnostima i veoma je važno, i očekujemo da se od strane lokalnih institucija što pre izvrši odluka Ustavnog suda na ovom prostoru, koji je doneo odluku o priznavanju 24 hektara manastirske zemlje, a isto tako da se poštuje dogovor koji je napravljen preko Komsiije za implementaciju zaštićenih zona oko puta kroz zaštićenu zenu, odnosno zaobilaznog puta za Crnu Goru, koji je planiran tim dogovorom“, istakao je iguman Sava Janjić.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kazao je da manastir Visoki Dečani predstavlja, ne samo materijalnu riznicu od neprocenljivog značaja, „već i duboku riznicu opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i identiteta i porekla srpskog naroda i naše kulture“.

„Ono što je važno da posebno istaknem, je i činjenica, da zahvaljujući Visokim Dečanima ovde znamo kao narod ko smo, i kuda treba da idemo. Zbog toga činimo sve da zaštitimo ovu svetinju, posebno zbog toga što se ona nalazi na listi ugrožene svetske kulturne baštine, a od ove godine na listi `Europa Nostra`, kao jedna od najugroženijih svetinja i kulturnih spomenika u evropi“, rekao je Petković.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

O ugroženosti manastira Visoki Dečani govori i podatak da se već 21 godinu nalazi pod zaštitom Kfora.

„Mislim da treba da, ovaj manastir koji je veoma važan za naš narod, za našu crkvu, ali je isto tako spomenik kulture koji je važan za sve građane na ovom prostoru, bez obzira na njihovu nacionalnst i njihovu religiju, a koji je uostalom i spomenik na listi UNESCO svetske kulturne baštine, bude adekvatno zaštićen i sada, a i u budućnosti. Nadamo se da će doći bolja vremena, i nadamo se da ćemo u duhu dijaloga, međusobnog uvažavanja, poštovanja naših identiteta, naših tradicija, graditi jednu bolju budućnost za sve građane“, naveo je Janjić.

Iako napadan granatama, ispisivan grafitima, suočen sa institucionalnim pritiscima, pretnjama i pokušajima prisvajanja, ovim srednjovekovnim manastirom i dalje ponosno odjekuju zvona, kao božiji glasnici koji pozivaju na molitvu i mir.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: