Косово и МетохијаКултура

Preminuo slikar Miloš Šobajić

Miloš Šobajić, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Poznati srpski i evropski slikar Miloš Šobajić preminuo je od posledica korona virusa u bolnici „Dragiša Mišović“ u Beogradu.

Na Fejsbuk stranici Doma kulture “Gračanica” objavljeno je da su sa tugom i žaljenjem primili vest o smrti slikara Miloša Šobajića, koji je kako su naveli, pored mnogobrojnih nagrada bio i laureat “Lingin” nagrade za životno delo, koju ova ustanova dodeljuje.

“Od naroda koji hrabro ostaje i nastavlja da opstaje na ovom opasnom mestu koje se zove Kosovo i koje je naša kolevka. Utoliko mi je draža i veličanstvenija nagrada „Longin“ koju sam dobio baš od srpskog naroda ovde na Kosovu. A srpska crkva je, može se reći, stub ovog našeg društva i zahvaljujući njoj je stvorena srpska država. Maločas sam bio u obilasku Dečana, fantastičnog primera srpske kulture koju čuvamo i trudimo se da se oko nje okupimo i da preko srpskih manastira na Kosovu i Metohiji sačuvamo jedinstvo našeg naroda, To je stub oko koga se svi držimo“, kazao je prilikom primanja nagrade Šobajić, navodi se u objavi Doma kulture.

Miloš Šobajić rođen je 1945. godine u Beogradu. Po ocu Voju, potiče iz srpske familije iz Crne Gore, koja je krajem 19. veka donela u Crnu Goru prvi bioskop, prvu robnu kuću, prvo pozorište, čitaonicu i biblioteku, pleh orkestar, prve novine i časopise. Majka Mira potiče iz Like. Preminuo je u 76. godini.

Svoja dela Miloš Šobajić je predstavio na preko osamdeset samostalnih izložbi širom planete i učestvovao je na oko pet stotina grupnih izložbi.

Grad Beograd planira otvaranje Muzeja „Miloš Šobajić“ u toku 2021. godine.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: