ДруштвоКосово и Метохија

Dom zdravlja „Gračanica“ dobio rendgen aparat

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Dom zdravlja u Gračanici dobio je pokretni rendgen aparat koji će omogućiti stanovništvu da u ovoj zdravstvenoj ustanovi odrade kompletnu dijagnostiku, što ranije nije bio slučaj. Aparat je donacija Svetske zdravstvene organizacije, u saradnji sa Britanskom ambasadom i timom UN-a.

Do sada su pacijenti rendgensko snimanje obavljali u Lapljem Selu.

„Sada će sva kompletna dijagnostika biti kod nas odrađena, tako da ćemo na taj način rasteretiti sekundarni zdravstvenu ustanovu, KBC u Lapljem Selu. Tako da će jedino pacijenti sa težom kliničkom slikom i sa komplikacijama ići u sekundarnu ustanovu, a svi pacijenti sa lakšom kliničkom slikom neće opterećivati tu sekundarnu ustanovu nego će se lečiti kod nas“, rekla je direktorka Doma zdravlja „Gračanica“ Mirjana Dimitrijević.

Čeka se da opština Gračanica izgradi prostoriju, u sklopu Doma zdravlja, u kojoj će rendgen biti smešten.

„Imali smo protekle nedelje posetu arhitekata od strane opštine Gračanica i rečeno nam je da će mesec dana biti potrebno za projekat, te da će nakon toga krenuti sa izgradnjom te prostorije“, dodala je Dimitrijevićeva.

Vrednost aparata je 80.000 evra i donacija je projekta Svetske zdravstvene organizacije, u saradnji sa Britanskom ambasadom i timom UN-a.

„Veoma sam zadovoljan što sam ovde danas i što mogu da vidim da je aparat stigao i da će biti funkcionalan. Veoma mi je drago što će aparat biti koristan ovom centru kao što sam i čuo“, rekao je zamenik ambasadora Velike Britanije na Kosovu Džejkob Veber.

Projekat je realizovan uz posredovanje Foruma za razvoj i multietničku saradnju.

„Drago nam je da je aparat konačno stigao ovde i da će biti od koristi svim našim pacijentima u Gračanici, ali i svih zajednica na centralnom Kosovu. Nadamo se daljoj saradnji i sa Unicefom i sa Svetskom zdravstvenom organizacijom“, kazao je Dejan Radivojević, direktor FDMC-a

„Epidemiološka situacija kompleksna, ali ne i očajna“

Šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Prištini Sergej Korjak nazvao je epidemiološku situaciju na Kosovu kopleksnom, ali ne i očajnom, i najavio skori dolazak vakcina iz COVAX programa.

„U kontaktu sam sa ministrom zdravlja na Kosovu i očekujemo u maju oko 100.000 vakcina koje dolaze preko COVAX programa, a kasnije u maju i junu očekujemo Fajzer vakcine koje će takođe stići preko COVAXA“, rekao je Korjak.

Plan je, kako je istakao Korjak, da se 20 odsto stanovništva na Kosovu vakciniše do kraja godine. On je apelovao na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mera, peru ruke, drže distancu, nose maske i izbegavaju okupljanja.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: