Косово и МетохијаПолитика

Vučić: Mora se izgraditi poverenje između Srba i Albanaca

Foto: KM vesti

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je potrebno kompromisno rešenje za pitanje Beograda i Prištine, kao i da se mora izgraditi poverenje između Srba i Albanaca.

Vučić je istakao da je najvažnije da se promeni atmosfera između dva naroda, „kako jedni druge ne bi posmatrali kao neprijatelje“.

Predsednik Srbije je naglasio da od Beograda ne dolaze ucene, kao što je slučaj iz Prištine.

„Ne čujete od Beograda nikakvu vrstu ucena – ako to ne uradite, mi ćemo učiniti nešto protiv vas… Ali, to čujete svaki dan od Prištine, a nema reakcije, ni iz SAD, ni iz EU, a čak ni mi ne reagujemo na dnevnom nivou, jer je besmisleno“, rekao je Vučić.

Istakao je da obe strane moraju ispuniti ono što je pre osam godina potpisano u Briselu.

„Tada sam video da druga strana želi da potpiše sporazum, jer je bila aposlutno sigurna da neće morati da ispuni ono što je potpisano, ali da ćemo mi morati da uradimo i više nego što smo potpisali… Samo su to čekali poslednjih osam godina“, rekao je Vučić i naglasio da se mora promeniti atmosfera, izgraditi poverenje između Srba i Albanaca, „o svemu razgovarati na potpuno drugačiji način, umesto da posmatramo jedni druge kao neprijatelje“.

„Nismo neprijatelji, ne smemo stvarati neprijateljsko okruženje između nas, ali kada čujete takve stvari i kada je uvek takmičenje ko će koga da okrivi za nešto, onda nema rešenja“, izjavio je Vučić.

Problem je, istakao je srpski predsednik, što SAD, Nemačka i najjače zemlje zapadnog sveta uvek kažu da čekaju da „Srbija prizna nezavisnost Kosova“.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: