ДруштвоКосово и Метохија

U Gračanici sadnjom drvoreda obeležen Dan planete Zemlje

Foto Opština Gračanica

Sadnjom drvoreda u gračaničkom naselju „Padalište“ simbolično je obeležen Dan planete zemlje. Nadležni su upozorili na ugroženost životne sredine, i apelovali na građane da podignu svest kada je u pitanju očuvanje iste.

Prvo stablo ukrasnog badema su posadili predsednik opštine Gračanice Srđan Popović i direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević.

„Danas smo ovde došli da simolično obeležimo Dan planete zemlje. Mi smo to ovoga puta rešili da uradimo simboličnom sadnjom drvoreda i posadili prvo stablo. To je verovatno jedno od stotine njih koja će se prostirati od ovih zgrada, pa sve do novog groblja. Osim ovoga, ovde će verovatno biti uređena i ova površina i planirano je da tu bude jedna lepa pešačka staza i zeleni pojas. Važno je što se to danas radi u delu Gračanice koje je do juče bilo poznato kao jedna najružnija deponija“, kazao je direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević, i dodao da je to „mali doprinos očuvanju naše planete“.

„Ovo je prva akcija, ali siguran sam da neće biti poslednja ovog tipa. Da se vidi da i mi nešto radimo i da mislimo dobro pre svega sebi, našoj planeti, ali i našim pokolenjima“.

Do nedavno je na „Padalištu“ bila ogromna deponija, koja je kako je rekao predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, uz pomoć Odeljenja inspekcije, urbanizma i JKP „Ekologija“ očišćena.

„Mi smo to prepoznali kao jedan od prioriteta naše opštine, jer nažalost, u našoj opštini ima puno divljih deponije koje treba očistiti. Danas je dan planete i mi smo simboločno krenuli i zasadili drvo. Nadam se da će i ubuduće ozelenjavanje naše opštine biti jedan od prioriteta, jer i te kako nam trebaju ovakve aktivnosti, ovakve akcije i površine koje će biti primer našoj opštini“, rekao je Popović.

Jedan od većih problema kada je zagađenost u opštini Gračanica u pitanju je i jalovina rudnika Kišnica.

„Mi smo unezad nekoliko godina pokušavali da radimo na rešavanju tog pitanja, međutim to je povezano sa centralnim institucijama u Prištini. Nekako se do sada taj problem stavljao pod tepih. Ono što ja mogu da kažem ispred lokalne samouprve je da ćemo sigurno pokušati da taj problem rešimo, kao što vidite i sama jalovina nije tako mala, to nije problem koji može brzo da se reši, ali ono što mogu da kažem je da to zavisi i od dobre volje i volje za saradnju centralnih institucija“, dodao je Popović.

Predsednik opštine je apelovao na meštane da doprinesu očuvanju životne sredine, i vode računa gde odlažu smeće.

„Naša opština treba da bude primer svim opštinama na prostoru Kosova i Metohije. Kao što vidite, naša opština nije mala, prostrana je, a stvaranje divljih deponije ima veze i sa savešću naših meštana, te bih ovom prilikom uputio poruku našim meštanima da vode računa gde bacaju đubre i da ako imaju neki problem, da se obrate nadležnima u opštini pa da pokušamo da ga rešimo zajedničkim jezikom, jer stvaranjem bilo kakve deponije stvaramo loše uslove za život u našoj opština“, istakao je Popović.

Na teritoriji opštine Gračanica ima 60 divljih deponija.

Dan planete zemlje obeležava se širom sveta na današnji dan 22. april pod motom „Akcija klime“, sa naglaskom na klimatske promene. Inicijativa obeležavanja Dana planete, koji je ustanovljen 1970. godine u Sjedinjenim američkim državama, a obeležava se širom sveta od 1992. godine, postala je globalni podsticaj za akcije rešavanja ekoloških problema današnjice.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: