ДруштвоКосово и Метохија

Najavljena provera izdatih dozvola za izgradnju minihidrocentrala u Štrpcu

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Povodom obeležavanja Svetskog dana planete Zemlje, ministar zaštite životne sredine u vladi Kosova, Ljiburn Aliju boravio je danas u opštini Štrpce, kako bi se upoznao sa, kako je rekao, „konstrukcijom napravljenom na koritu reke Lepenac za snadbevanje minihidrocentrala“. Kosovski ministar je želeo da obavi razgovor, kako sa samim meštanima koji su se usprotivili izgradnji, tako i sa kompanijama koje su je izgradile.

Planiranom izgradnjom pet minihidrocentrala, javno dobro, voda, prelazi u vlasništvo firme “Matkos grup” iz Prištine, a zajednička borba meštana, Srba i Albanaca, da spreče ovu izgradnju, nije urodila plodom.

„Nakon izgradnje minihidrocentrala, kao i protesta Srba i Albanca u ovoj opštini, danas smo došli ovde kako bi smo utvrdili pravo stanje i uspostavili red. Meštani ove opštine želeli su da zaustave, kako su nazvali, „degradaciju reke Lepenac“, pošto će voda iz ove reke ući u cevi za snadbevanje hidrocentrale koja će proizvoditi energiju“, izjavio je ministar za zaštitu životne sredine.

On dodaje da je ovo Ministarstvo u stalnom kontaktu sa meštanima Štrpca koji već duže vreme izražavaju nezadovoljstvo povodom izgradnje minihidrocentrala.

„Situacija koju smo danas zatekli ovde, zabrinjavajuća je, posebno kada smo videli betonsku konstrukciju na koritu reke Lepenac. Ministartsvo za zaštitu životne sredine će izvršiti proveru da li su sve dozvole i saglasnosti uredno izdate kompanijama za gradnju minihidrocentrala, kao i da li je urađena odgovarajuća studija, kada je u pitanju potreba meštana za vodom koju su koristili u poljoprivredne svrhe“, naglasio je Aliju.

Podsetimo, u opštini Štrpce, i Srbi i Albanci već duže vreme se bore kako bi sprečili izgradnju minihidrocentrala na svojoj teritoriji, međutim, one su ipak izgrađene. Najuporniji da, kako kažu, spasu vodu, bili su meštani Donje Bitinje, koji su pored dvadesetak zahteva, razgovora i molbi sa nadležnima, organizovali i mirne proteste.

Prema podacima iznetim u Izveštaju o uticaju i zaštiti životne sredine koji je izradila kompanija „Matkos grup“ iz Prištine, koja gradi hidrocentrale, planirano je da duž reke Lepenac izgrade čak pet mini hidrocentrala: hidrocentralu Šara, hidrocentralu Brezovica, hidrocentralu Viča, hidrocentralu Brod i hidrocentralu Štrpce. To je takođe izazvalo brojne reakcije čak i među organizacijama civilnog društva, koje su naglasile da je izdavanje dozvola izvršeno nezakonito i bez ispunjavanja potrebnih uslova.

Ana Marković
%d bloggers like this: