Косово и МетохијаПолитика

Mas u Prištini: Priznanje Kosova od strane Srbije biće jedan od elemenata rešenja

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je danas u Prištini da je ideja o promeni granica na Balkanu, o kojoj se u poslednje vreme govori, opasna i nerealna. Takođe, kazao je da će „priznanje Kosova od strane Srbije biti jedan od elemenata rešenja“, sa čim se složila i predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Nemački diplomata je danas stigao u Prištinu, gde ga je na aerodromu dočekala ministarka spoljnih poslova Donika Gervala. Nakon toga, usledio je sastanak sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

„Što se tiče dijaloga, naravno da će priznavanje Kosova biti jedan od elemenata rešenja, inače se neće realizovati. Znam da će zbog istorijskih okolnosti to biti teško, obe strane moraju pronaći spremnost na kompromis. Danas sam naglasio našu bezuslovnu podršku dijalogu o normalizaciji odnosa ozmeđu Srbije i Kosova. Takođe, čuo sam teme koje su bitne za građane Kosova u ovom periodu. Evropska unija može doprineti rešavanju ovih pitanja. Ideje o promeni granica koje su se čule poslednjih dana su opasne i neralne“, kazao je Mas nakon sastanka sa Osmanijevom, prenosi Gazeta Express.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani naglasila je da je „postizanje međusobnog priznanja neizbežno“.

„Dijalog sa Srbijom je proces kojim se Kosovo bavilo od samog početka, iako se Srbija nažalost nije izvinila za zločine počinjene na Kosovu. Očekujemo da će se ovaj proces završiti uzajamnim priznanjem“, rekla je Osmanijeva.

Takođe, Mas je obećao podršku Kosovu kada je u pitanju liberalizacija viznog režima.

„Rekao sam predsednici da je stav Nemačke vrlo jasan i da je Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima“, kazao je Mas.

Nemački diplomata je najavio dolazak 100.000 doza vakcina iz „Covax“ programa na Kosovo u toku sledeće nedelje.

„Nastavićemo da vam pružamo podršku u vakcinaciji građana“, istakao je Mas.

U međuvremenu se Mas sastao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a uslediće i sastanak sa ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas boraviće sutra u Beogradu.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: