Косово и МетохијаКултура

Gračanica: U ponedeljak premijera predstave „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“

U Gračanici će 26. aprila, u 19:00 časova, premijerno biti izvedena predstava „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“, po tekstu Bore Ćosića, u režiji Ivana Vukovića. Komad je rađen u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Kruševačkog pozorišta.

Predstava „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ ima u sebi inspiracije za bezbroj predstava, reč je reditelja Ivana Vukovića.

“Ova predstava je naša, danas. Radovaću se svakoj sledećoj koju budem gledao, jer ću znati koliko su uživali svi dok su je radili i kako su Borine reči drmale prašinu, po ćoškovima pozorišta gde je mislila da je bezbedna”, navodi Vuković.

Istakao je da ne ume da odredi da li je Bora Ćosić njegov “omiljeni cinik ili omiljeni pesnik koji piše prozu”.

“Paradoks. Nešto se u svetu pomeri sa svog mesta, i ceo mehanizam se upali i zaškripi da vrati stvar na mesto ili prosto shvati da je to šraf viška i nastavi dalje. Kao da šrafa nije ni bilo. I tako Bora Ćosić skuplja te odbačene šrafove i pravi nešto, neku mašinu nepoznate svrhe i sastavlja je po sećanju. Iako pre nikada nije postojala. Popravlja je po zvuku. Ne škripi kako treba. Nikada je neće završiti jer na njoj uvek postoji nešto za popraviti”, dodaje Vuković.

U predstavi igraju: Bojan Veljović, Nikola Rakić, Biljana Nikolić, Marija Gašić, Nebojša Vranić, Jelena Orlović, Aleksandra Cucić i Milena Jakšić.

Za scenografiju je zadužena Marija Kalabić, dramatizaciju Jelena Mijović, dramaturgiju Jovan Ristić, kompozitori su Irena Popović i Nikola Dragović, dok je kostime radila Ivana Mladenović.

Cena karte je 250 dinara, a deo prihoda od ulaznica biće uplaćeno za lečenje šestogodišnje Magdalene Nedeljković iz Kosovske Mitrovice.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: