Covid 19Косово и Метохија

Finansijska pomoć kosovske vlade u borbi protiv COVIDA-19

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Vlada Kosova je na današnjem sastanku odlučila da izdvoji 6 miliona evra za preduzeća koja su pogođena najnovijim anti-kovid merama. Takođe, 8.5 miliona evra biće opredeljeno za korisnike socijalne i penzione šeme, a preko 5 miliona izdvojeno je za policajce i lekare, prenose mediji koji izveštavaju na albanskom jeziku.

Kosovska vlada je izdvojila 8,5 miliona evra za korisnike socijalne i penzione šeme za april, maj i jun mesec.

Ministar finansija, rada i transfera u kosovskoj vladi, Hekuran Murati rekao je da će korisnici šema socijalne pomoći dobiti dodatnu uplatu od 30 odsto u odnosu na redovni iznos koji dobijaju, dok će se za korisnike penzijskog sistema primenjivati mesečni dodatak tako da osnovna penzija i dodaci iznose 100 evra mesečno za ova tri meseca.

Takođe, kosovska vlada će izdvojila je preko 5 miliona evra za dodatke na zaradu zdravstvenim radnicima i policajcima za mesec april i maj.

Murati je rekao da će, prema ovoj odluci, lekarima i medicinskim sestrama biti isplaćeno dodatnih 150 evra bruto za april i maj, tehničkom pomoćnom osoblju u javnim zdravstvenim ustanovama po 100 evra, dok će policajcima za iste mesece biti dodeljeno po 100 evra.

Vlada je odlučila da izdvoji 6 miliona evra za preduzeća koja su pogođena najnovijim anti-kovid merama (u periodu od 7. do 18. aprila).

„6 miliona evra dodeljuje se za subvencionisanje plata i kirija preduzeća koja su pogođena merama koje je vlada donela za period od 7. do 18. aprila. Subvencionisanje plata i kirija pokrivaće 50 odsto”, rekao je Murati.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: