ДруштвоКосово и Метохија

U Gračanici se simbolično prikuplja „prilog za harač“

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Meštani Gračanice nastavljaju da performansima ukazuju na lošu bezbednosnu situaciju u ovom mestu nakon napada na devetnaestogodišnjeg Luku Dimitrijevića od strane trojice Albanaca. Posle kažnjavanja Lukinog oca, Dejana Dimitrijevića, zbog „organizovanja“ protesta, započeli su da nezadovoljstvo iskazuju na simboličan način, prikupljanjem „priloga za harač“.

Nakon što je u Gračanici 13. aprila napadnut Luka Dimitrijević, od strane trojice Albanaca, meštani su počeli da se okupljaju ispred policijske stanice, kako bi na taj način iskazali nezadovoljstvo zbog, kako tvrde, neprofesionalne istrage, jer su napadači iste noći nakon davanja izjava, pušteni.

Policija Kosova je u više navrata kaznila Lukinog oca, Dejana Dimitrijevića, zbog navodnog organizovanja protesta, pa je u Gračanici danas počelo prikupljanje „priloga za harač“, kako bi se prikupio novac za isplatu istih.

„U ovom današnjem slučaju postavili smo jednu kutiju za harač u kojoj ćemo sakupljati dobrovoljne priloge, simbolično, ni bi li na taj način pokazali da smo zapravo svi mi zajedno krivi zato što smo se pojavljivali na tim protestima, da smo svi mi organizatori i da niko nije organizator. Ideja ovog današnjeg simboličnog performansa jeste da ne postoji organizacija tih skupova, već se sve spontano dešavalo. Ljudi su potpuno revoltirani zbog onog što se desilo i na taj način su hteli da pokažu svoj revolt i svoje nezadovoljstvo“, kzao je Ivan Nikolić iz NVO „Komunikacija za razvoj društva“.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Kako ističe Nikolić, zahtevi meštana su i dalje isti, „smena rukovodstva i komandira lokalne policijske stanice“, jer kako tvrde, u slučaju Luke Dimitrijevića, nisu postupali po propisu.

„Danas je osmi dan od kako traju ovi nazovimo protesti, i svakako neće biti poslednji, jer želimo da jednom ozbiljnom i jakom kampanjom pokažemo da bezbednosna situacija u opštini Gračanica, ne da nije na zavidnom nivou, već da je užasna“, dodao je Nikolić.

Nikolić je istakao da su predstavnici civilnog sektora predali zahtev policijskom inspektoratu u Ajvaliji za preispitivanje ovog slučaja.

Sa performansima će se nastaviti i u narednom periodu uz poštovanje epidemioloških mera.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: