Косово и МетохијаПолитика

Palestina zatražila od islamskih zemalja da prekinu saradnju sa Kosovom

Nakon otvaranja kosovske ambasade u Jerusalimu, kao i osuda Evropske Unije i Turske, posledice zbog ovakvog postupka trenutnoj prištinskoj vladi stižu i od same Palestine. Palestinske vlasti danas su zatražile od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, pišu “Večernje Novosti”.

Kako “Novosti” navode, zahtev Palestine upućen generalnom sekretaru Organizacije islamske saradnje danas je saopštio ministar spoljnih poslova te zemlje Rijad al Malki.

Palestinski ministar navodi da je potrebno prekinuti kontakt sa prištinskim vlastima, jer, kako je obrazložio, otvaranjem ambasade u Jerusalimu, prekršeno je međunarodno pravo i rezolucija 478, ali je i “otvoreno napadnut palestinski narod i njihova prava”.

Ukoliko bi članice Organizacije islamske saradnje prihvatile ovaj zahtev Palestine, vlasti u Prištini bi se suočile sa velikim gubitkom podrške, pošto je nezavisnost Kosova priznalo 30 od 57 zemalja članica ove organizacije. Kako se dalje navodi, ove zemlje ne bi zvanično povukle odluku o priznavanju Kosova, ali veliki broj njih ne bi podržao Kosovo u nastojanju da se učlani u Evropsku Uniju.

Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan nedavno je izjavio da čin otvaranja kosovske ambasade u Jerusalimu predstavlja kršenje principa kojim se vode arapske i islamske zemlje, koje smatraju da je Jerusalim okupiran grad, što potvrđuju mnogobrojne rezolucije UN.

Kosovske vlasti su diplomatske odnose sa Izraelom formalno uspostavile 1. februara ove godine, a na osnovu Vašingtonskog sporazma, koji su 4. septembra 2020. godine potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji premijer Kosova Avdulah Hoti. Amabasada Kosova je zvanično otvorena 14. marta, a pre Prištine, diplomatska predstavništva u Jerusalimu imale su samo Amerika i Gvatemala, dok je Češka takođe u martu mesecu otvorila diplomatsku kancelariju u Jerusalimu, kao ispostavu ambasade u Tel Avivu.

Ana Marković
%d bloggers like this: