Косово и МетохијаПолитика

Bajden pisao Osmanijevoj: Normalizacija odnosa sa Srbijom od suštinskog značaja za Kosovo

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden uputio je pismo predsednici Kosova Vjosi Osmani u kome je istakao da SAD i Kosovo „uživaju dugo partnerstvo koje je ukorenjeno zajedničkim vrednostima“. Bajden je naglasio važnost „normalizacije odnosa sa Srbijom“.

U pismu je američki predsednik čestitao Vjosi Osmani na novoj funkciji i naglasio da se raduje zajedničkoj saradnji.

„Naše zemlje uživaju dugo partnerstvo ukorenjeno zajedničkim vrednostima. Kao što znate, porodica Bajden ima ličnu vezu sa vašom zemljom. Moj sin Bo je voleo vreme provedeno na Kosovu radeći na unapređivanju mira i vladavini zakona“, navedeno je u pismu.

Džozef Bajden je takođe istakao da se raduje saradnji na zajedničkim prioritetima.

„SAD će nastaviti da podržavaju napore na obezbeđivanju trajnog mira produktivnim dijalogom između Kosova i Srbije i na kraju sveobuhvatnim sporazumom o stabilizaciji, za koji verujemo da bi trebao biti usredsređen na uzajamno prizanje. Normalizacija odnosa sa Srbijom je od suštinskog značaja za Kosovo kako bi ostvarilo pun potencijal i u potpunosti uspelo da se integriše u evroatlantske integracije. Znam da će postizanje tog cilja zahtevati fleksibilnost i teške kompromise, a SAD će vam biti partner pri svakom koraku“, dodaje se u pismu.

Takođe, Bajden istako je da će pomoći Kosovu u obezbeđivanju vakcina protiv kovid-19 i da će Sjedinjene Američke Države sa partnerima raditi na njihovoj distribuciji.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: