Косово и МетохијаСаопштења

Kancelarija za KiM: Obijena ulazna vrata na OŠ „Branko Radičević“ u Obiliću

U toku jučerašnjeg dana obijena su ulazna vrata na Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u opštini Obilić, saopštila je Kancelarija za KiM.

Razbijeno staklo, kako je saopšteno, primetio je domar škole i obavestio o tome nadležne. Za sada nije poznato da li je nešto ukradeno.

U saopštenju se napominje da je incident uznemirio učenike i osoblje škole, ali i druge meštane opštine.

„Ova škola često je bila na meti napada. Obijena je i pljačkana više od dvadeset puta od 1999. godine, a tokom Martovskog pogroma 2004. u potpunosti je demolirana. Posebna ironija leži u tome što se u neposrednoj blizini ove škole nalazi policijska stanica“, naglašava se u saopštnju.

Ističe se da je „lista demoliranih objekata u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji samo od početka godine predugačka“, te da se nakon crkvi, zdravstvenih ustanova, sada „na meti albanskih ektremista našla i obrazovna ustanova“.

„Na današnji dan, osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, kada bi već uveliko trebalo da bude formirana Zajednica srpskih opština koja bi donela stabilniji i mirniji život našem narodu na Kosovu i Metohiji i zaštitu srpske imovine, mi smo svedoci grube demonstracije netrpeljivosti prema svemu što je srpsko“, podsećaju iz Kancelarije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju oštro osuđuje ovakve kontinuirane napade, „zahteva hitnu reakciju nadležnih organa i traži kaznu za počinitelja ovog incidenta“.

Takođe, upućuju apel međunarodnim snagama na KiM da pojačaju prisustvo u srpskim sredinama i osiguraju miran život srpskom narodu.

%d bloggers like this: