Косово и МетохијаПолитика

Direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću nije dozvoljena poseta Kosovu i Metohiji

Direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću negativno je iz institucija iz Prištine odgovoreno na obaveštenje da planira da poseti Kosovo i Metohiju i razgovara sa srpskim narodom. Kao razlog neodobravanja posete navedena je „epidemiološka situacija“.

„Očigledno je da će nova vlast u Prištini iskoristiti svaki mogući izgovor, pa i situaciju sa koronavirusom, da nametne antisrpsku politiku barijera i zabrana“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ističu da je reč o flagrantnom kršenju sporazuma postignutih u Briselu, „posebno onih kojima se reguliše sloboda kretanja, ali je i jasna poruka Beogradu da u političkim liderima u Prištini nema iskrenog sagovornika za dijalog i politiku koja je okrenuta budućnosti, već naprotiv – nazadnim stavovima koji poništavaju i svaku pomisao na postizanje dogovora i kompromisa“.

Dodaje se da uoči osme godišnjice Briselskog sporazuma, Priština nastavlja da krši sve sporazume, „od formiranja Zajednice srpskih opština do postignutih dogovora o slobodi kretanja“.

„Apsurdni su izgovori Prištine i pozivanje na epidemiološku situaciju na Kosovu i Metohiji, jer o pandemiji Priština nije razmišljala kada smo želeli da vakcinišemo građane s Kosova i Metohije ili kada je Beograd imao najbolju nameru da donira određeni broj vakcina Prištini, nego se Kovida u Priština sete kada hoće da zabranjuju posete“, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da je povodom poslednjih incidenata na KiM, Petković želeo da razgovara sa srpskim narodom o pomoći države, „ali i smiri tenzije i zamoli ih da ne nasedaju na gotovo svakodnevne provokacije, ali Priština očigledno nema interes da se situacija smiri, već da nastavi da podgreva tenzije“.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: