Косово и Метохија

Specijalizovano tužilaštvo: Pjetr Šalja doveden u Hag na osnovu potvrđene optužnice

FOTO: Specijalizovana veća/printscreen

Specijalizovano tužilaštvo Kosova saopštilo je da je bivši pripadnik OVK Pjetr Šalja doveden u Hag, u pritvorski objekat Specijalizovanih veća. Šalja će pred sud biti izveden 19. aprila.

“Postupajući na osnovu zahteva za saradnju u izvršenju naloga za hapšenje i naloga za dovođenje koje su izdala Specijalizovana već Kosova, belgijske vlasti su 16. marta 2021. uhapsile u Belgiji gospodina Pjetra Šalju. Dana 15. aprila 2021, g. Šalja je doveden u Holandiju, u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu”, podsećaju iz Specijalizovanih veća.

Sudija za prethodni postupak, Nikola Giju, potvrdio je optužnicu protiv Šalje 12. juna 2020. godine.

U potvrđenoj optužnici navodi se da se Šalja tereti po raznim oblicima individualne krivične odgovornosti “za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva koji su izvršeni u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu i u vezi sa tim sukobom”.

Krivična dela za koja je optužen Šalja, učinjena su otprilike u vremesnkom periodu od 17. maja 1999. i 5. juna 1999. nad licima zatvorenim u Kukešu (Albanija), u fabrici metala koju je, prema optužnici, koristila Oslobodilačka vojska Kosova.

Prvo pristupanje sudu Pjetra Šalje u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu održače se 19. aprila u 15:00 časova.

Lica koja smatraju da su pretrpela direktnu štetu usled krivičnih dela iz potvrđene optužnice Specijalizovanih veća Kosova protiv Pjetra Šalje, mogu da se prijave da učestvuju u postupku.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: