Косово и Метохија

Protest u Gračanici, traži se smena komandira policijske stanice

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Nakon što je policija pustila na slobodu trojicu Albanaca koji su u sredu uveče napali jedva punoletnog Luku Dimitrijevića iz Gračanice, više stotina meštana ove opštine okupilo se ispred policijske stanice tražeći smenu komandira Bratislava Trajkovića.

Otac povređenog dečka Luke Dimitrijevića, Dejan Dimitrijević, se zahvalio okupljenima koji su došli u znak podrške i tom prilikom kazao da ovo nije samo njegova borba, već borba svih.

“Mog sina su pretukli, ali to je najmanji problem. Meni će morati mnogo više da urade da bi me sprečili da branim i štitim svoju porodicu, ali i da štitim svako dete i svakog stanovnika ove Gračanice. Najavljujem svima da moju borbu nastavljam do momenta dok ne dođem do rešenja”, rekao je Dimitrijević.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

On je istakao da nije zadovoljan načinom vođenja istrage i traži od nadležnih da izvrše unutrašnju kontrolu iste, a da se odgovorni smene.

“Ukazivao sam na propuste policije u vezi ovoga što se desilo u poslednjih 48 sati. Izjave svedoka napadača su uzete istog momenta, pružena im je svaka medicinska pomoć i sve što je trebalo, a tek juče su na moje insistirnje došli svedoci, koji su bili tu u momentu kada je počeo incident, pa sve dok se završio. To su devojke koje su tada bile sa mojim sinom. Da ja juče nisam inicirao da one same dođu i daju izjavu policiji, oni ih ne bi ni pozvali. Pritom su napadači na najveći mogući nivo zaštićeni i od njih se uzimaju izjave po pet puta”, rekao je Dimitrijević.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović zahteva da komandir policijske stanice u Gračanici podnese ostavku.

“I pre nekoliko godina smo se isto okupljali ovde i protestovali ispred policijske stanice, i tada je Skupština donela odluku da komandir policijske stanice mora da se razreši. Sigurno se sećate, šest meseci nije bio u policijskoj stanici. Kome je bilo u interesu i zašto ga je Priština vratila po svaku cenu na to mesto i dalje se ne zna. Ja mislim da je nedopustivo da se ovaj slučaj okarakteriše kao nesporazum, da su nanete lake telesne povrede, a bez toga da se sačeka glavni izveštaj iz bolnice. Ko je to, ko nama odlučuje da li smo lakše ili teže povređeni. Mislim da je moralna obaveza i samog komandira i svih funkcionera u policijskoj stanici da podensu ostavke”, kazao je Popović.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Predsednik Omladinskog saveta u Gračanici Dušan Borisavljević imao je dva predloga za poboljšanje bezbednosne situacije na teritoriji ove opštine.

“Prvi je prouzrokovan neadekvatnim i neprofesionalnim ponašanjem rukovodstvom u policijskoj stanici u Gračanici na čelu sa komandirom policije, što je u narodu izazvalo veliko nezadovoljstvo, osećaj nebezbednosti i smatramo da bi promenom kompletnog rukovodstva došlo do direktnog i trenutnog poboljšanja bezbednosne situacije. Drugi predlog do koga smo zajedno došli, jeste veći broj policajaca srpske nacionalnosti u policijskoj stanici u Gračanici”, kazao je Borisavljević.

Na skupu je pročitano saopštenje predstavnika organizacija civilnog društva iz opštine Gračanica, koje su najoštrije osudile, kako su navele, “učestalu pojavu međuetničkih incidenata koji utiču na bezbednost i slobodu Srba u ovoj lokalnoj samoupravi”.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

“Po ko zna koji put rad odgovornih institucija se pokazao kao neadekvatan i pristrasan. Poražavajuća je činjenica da je od strane odgovornih osoba u policijskoj stanici u Gračanici, ovaj jednostrani i etnički baziran napad deklarisan kao “tuča” u kojoj podjedanku odgovornost imaju obe strane, iako je poznato da su napadači sa namerom došli na mesto događaja i zaustavili troje mladih ljudi na putu ka svojim kućama. Smatramo da je izuzetno važno da se stvari nazovu pravim imenom, jer je ovo eklatantan primer etnički motivisanog napada koji može imati znatno šire posledice, od onoga što su policajci u policijskoj stanici u Gračanici ocenili običnom tučom”, navodi se u saopštenju.

Meštani će, kako su najavili, sa protestima nastaviti i u budućem periodu.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: