Куршумлија

Kancelarija za KiM i SL: Novi incident u severnom delu Kosovske Mitrovice

Severna Mitrovica, Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Mladići albanske nacionalnosti, dvojica njih, provozali su se sinoć severnim delom Kosovske Mitrovice automobilom sa albanskom zastavom i pokušali da uđu u Kliničko-bolnički centar, saopštila je Kancelarija za KiM. Srpska lista ističe da je reč o “planski osmišljenim provokacijama”.

Iz Kancelarije ističu da su svakodnevne provokacije u srpskim sredinama na Kosovu u Metohiji “postale realnost sa kojom živi i suočava se naš narod”.

“Nakon prebijanja dvojice sprskih mladića u severnom delu Kosovske Mitrovice, a potom i u Gračanici, poslednji incident zabeležen je ponovo u severnom delu Kosovske Mitrovice, kada su se dvojica Albanaca provozala sa albanskom zastavom ulicama ovog grada i pokušala da uđu u Kliničko bolnički centar”, navode iz Kancelarije za KiM.

Ističu da je takvo ponašanje posledica “sistematskog nereagovanja nadležnih instanci u Prištini i međunarodne zajednice, koje se od strane esktremista tumači i kao prećutna saglasnost za svaki vid provokacije i napada na Srbe na Kosovu i Metohiji”.

Napominje se da nije reč ni o kakvim izolovanim incidentima, “nego o smišljenim provokacijama koje za cilj imaju da izazovu neodmerenu reakciju srpske strane”.

SL: Planski osmišljena provokacija      

Srpska lista je saopštila da se serije incidenata u kojima stradaju Srbi odmah mora zaustaviti, “pre nego što preraste u ozbiljnu pretnju miru na ovim prostorima”, jer su kako se ističe, građani na severu Kosova i Metohiji uznemireni, “ali i odlučni da ne dozvole da budu glineni golubovi na meti razularenih bandi”.

“Planski osmišljena provokacija albanskih mladića koji su za vreme zabrane kretanja rano jutros divljali ulicama Severne Mitrovice sa namerom da izazovu incidente većih razmera, svega par dana nakon što su u centru grada napadnuti mladići srpske nacionalnosti je izuzetno opasna, i može nepovratno ugroziti mir na ovim prostorima”, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Iz Srpske liste pozivaju institucije zadužene za bezbednost da najhitnije deluju.

“Ćutanje Euleksa, UNMIK, ambasada u Prištini je neprihvatljivo, zato ih još jednom pozivamo da najhitnije reaguju, a građane molimo da ostanu suzdržani. Predstavnici Srpske liste su u prethodnim danima započeli seriju sastanaka sa relevantnim lokalnim i međunarodnim činiocima kako bi im ukazali da ovakve provokacije ne slute na dobro, posebno kada nema nikakve osude od strane zvaničnih predstavnika iz Prištine, čija je antisrpska retorika delom odgovorna za ove napade”, zaključuje se u saopštenju.

Kako pišu pojedini mediji, mladići albanske nacionalnosti su nakon pokušaja ulaska u Kliničko-bolnički centar i privedeni.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: