Косово и МетохијаПолитика

Igor Popović: Najave političkih lidera u Prištini ništave i bez pravnog utemeljenja

Vjosa Osmani, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Povodom izjave predsednice Kosova Vjose Osmani da namerava “da tuži Srbiju za genocid”, reagovao je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović, koji je istakao da su takve izjave “ništave i da nemaju nikakvo pravno utemeljenje”.

Novoimenovana predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je u intervjuu za irske dnevne novine „Ajriš tajms“, a preneli su albanski mediji, da je prioritet broj jedan u dijalogu sa Srbijom pitanje nestalih tokom rata.

„Kosovo namerava da tuži Srbiju za genocid i želi da njeni lideri plate za zločine počinjene tokom rata 1998/99. i za sistematsko ugnjetavanje kosovskih Albanaca koji su mu prethodili. Pravda za 13.000 ljudi poginulih u sukobu, milion raseljenih ili deportovanih i 1.600 još uvek nestalih, trebalo da bude temelj za sporazum koji se traži za normalizaciju odnosa“, rekla je Osmani.

Najave političkih lidera u Prištini “da će tužiti zvanični Beograd za navodne ratne zločine i genocid – ništave su i nemaju nikakvo pravno utemeljenje”, saopštio je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović.

“Nejasno je kom to sudu planiraju da tuže našu državu, kada takozvano Kosovo kao teritorija pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, nije pravni subjekt međunarodnog javnog prava i ne može biti stranka u postupku pred Međunarodnim sudom pravde”, navodi se u saopštenju.

Popović ističe da je “nemoguće u pravnom smislu da jedna teritorija tuži sopstvenu državu za ratne zločine i genocid, kada ono ni ne može biti stranka u postupku”.

Dodao je da su u pitanju “dnevne političke provokacije”, na koje neće odgovarati istom merom, već argumentima i činjenicama.

“Što se tiče poruke da je adresa za ratne zločine na Kosovu i Metohiji u Beogradu, možda je bolje da se politički lideri u Prištini podrobnije informišu i takve poruke upute na adrese suda u Hagu, u kom se za zločine nad Srbima i drugim nealbancima sudi njihovim kolegama iz Prištine”, zaključuje se u saopštenju pomoćnika direktora Kancelarije za KiM Igora Popovića.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: