ДруштвоКосово и Метохија

Živojin Rakočević kandidat za predsednika Udruženja novinara Srbije

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Živojin Rakočević

Novinar i član Uprave Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević biće kandidat za predsednika UNS-a nakon što ga je predložilo više od 50 novinara, u skladu sa procedurom predviđenom za izbornu skupštinu zakazanu za 29. maj u Beogradu.

Kandidaturu Živojina Rakočevića za predsednika Udruženja novinara Srbije potvrdila je novinarka i članica uprav UNS-a Jelena Petković u objavi na Fejsbuku.

Obrazložena kandidatura sa svojeručnim potpisima novinara, članova UNS-a, koji su predložili Rakočevića juče je predata sekretrijatu UNS-a, saopštila je Petkovićeva.

Živojin Rakočević više od decenije piše za „Politiku“, član je Uprave UNS-a, a potpredsednik najstarijeg srpskog novinarskog udruženja bio je od 2009. do 2013. godine.

Živojin Rakočević je jedinstven novinar u srpskom medijskom prostoru. Borben i uporan, ali pitom i razborit, spada u najzaslužnije pojedince za osnivanje, razvoj i opstanak srpskih medija na Kosovu i Metohiji nakon NATO agresije 1999. godine.

Nemerljive zasluge ima za okupljanje novinara i jačanje Udruženja novinara Srbije na Kosovu i Metohiji, ali i za izrastanje UNS-a u najjače regionalno novinarsko udruženje nakon 2000. godine.

Živojin Rakočević je izvanredan tumač društvenih zbivanja u Srbiji i regionu. Spada u retke novinare uvažene na različitim stranama podeljene srpske medijske i novinarske scene.

Rakočević je rođen 1973. godine. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Prištini na Katedri za srpsku književnost i jezik, a magistrirao na Univerzitetu u Beogradu.

Pokretao je i uređivao široku lepezu medija, od dečijih, medija iz oblasti kulture, do informativno-političkih.

Sa 27 godina, uz nekolicinu novinara, pokrenuo je KIM Radio čiji je glavni i odgovorni urednik od 2000. do 2008. godine. Uporedo, bio je predsednik KOSMA mreže u koju su se udružile radio stanice izolovanih srpskih naselja i glavni urednik magazina “Glas juga”.

Nagradu “Milan Pantić” za hrabrost u izveštavanju o pogromu nad Srbima na KiM koji se dogodio 17. marta 2004. dobio je iste godine. Nagrada Udruženja novinara Srbije za borbenost u novinarskom izražavanju „Aleksandar Tijanić“ pripala mu je 2019. godine.

Rakočević je bio član Saveta Republičke radiodifuzne agencije od 2009. godine do 2014. godine. Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije bio je od 2018. godine do 2020. godine.

Direktor je Doma kulture u Gračanici u kojoj živi i radi.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: