Косово и МетохијаХроника

Albanci napali mladića u Gračanici, u policiji tvrde da je u pitanju samo jezički nesporazum!?

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Sinoć je u Gračanici napadnut devetnaestogodišnji mladić Luka Dimitrijević od strane trojice Albanaca, potvrdio je medijima Lukin otac, Dejan Dimitrijević. Incident se dogodio nešto posle 21 sat u blizini Doma kulture, a po rečima oca, njegov sin je napadnut bez ikakvog razloga. Povređeni mladić se nalazi u Kliničko bolničkom centru u Gračanici i njegovo stanje je stabilno.

Luka Dimitrijević je napadnut zbog toga što je sedeo na klupi zajedno sa sestrom i devojkom u blizini zgrade bivšeg „Voćara“ u Gračanici, a u kojoj se trenutno nalazi privatno preduzeće za preradu pečurki, čiji je vlasnik Albanac. Kako nam je objasnio Dejan Dimitirijević, čuvari iz ovog preduzeća su na video nadzoru videli njegovog sina i dve devojke, presreli ga kolima kod Doma kulture i nakon prvobitnog verbalnog okršaja, napali su ga fizički.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Što se mene kao roditelja tiče, nijedna kazna nije dovoljna za počinioce ovoga što se desilo. Ne znam šta će sud i šta će tužilaštvo da odluči, ali za mene ništa nije dovoljno. Neko je sinoć pokušao da mi ubije dete, pitanje je samo trenutka da li ga je dobro pogodio ili nije, jer su koristili i metalne šipke, uradali su ga nogama, šutirali na ulici. A on nije ništa izazvao i ništa nije uradio, samo je šetao kroz svoje selo sa svojom sestrom i devojkom. Potpuno sam siguran da je ovo etnički motivisan napad“, izrevoltiran je Dimitrijević.

Da je ovo etnički motivisan napad smatra i predsednik opštine Gračanica Srđan Popović koji kaže da je neprihvatljivo da se ovakve stvari dešavaju u jednoj od najvećih srpskih opština na Kosovu i da je ovo jedan način zastrašivanja Srba.

Dejan Dimitrijević, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Neverovatna je ta hrabrost da neko dođe sa strane i zaustavi naše omladince i da ih na licu mesta prebije. Veoma sam i lično uznemiren, kao što je uznemirena cela porodica Dimitrijević koju je zadesila ova nesreća. Mnogo puta smo apelovali da ovakve stvari ne smeju da se dešavaju i zabrinjava i to što niko iz Prištine do sada nikada nije osudio nijednu nezgodu ili pljačku koja se dogodila u bilo kojoj srpskoj sredini. Nezamislivo je i to da međunarodna zajednica ćuti kada se ovakvi događaji dešavaju“, izjavio je Popović.

Direktor NVO „Komunikacija za razvoj društva“ Ivan Nikolić, osvrnuvši se na nedavni napad na srpske mladić nju Kosovskoj Mitrovici, dodao je da se Srbi na Kosovu svakodnevno suočavaju sa ovakvim situacijama.

„Ono što mene brine su te reakcije nadležnih institucija i sama činjenica da su pokušali da ga ubede da ovo ne podiže na neki viši nivo, govori o tome da se ovakve stvari samo prikrivaju. Osim toga, još jednom je demonstrirana nemoć  nadležnih institucija, konkretno u ovom slučaju mislim na predstavnike policije, ali i nas samih koji osim ovakvih okupljanja i slanja nekih poruka, ne možemo ništa drugo da uradimo“, rekao je Nikolić.

Srđan Popović, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Kosovska policija je obavila uviđaj, a svi osumnječini su posle saslušanja pušteni da se brane sa slobode, sa prilično nejasnim i čudnim obrazloženjem.

„Juče oko 21:30 u Gračanici kod Doma kulture, desio se incident do koga je došlo zbog nesporazuma, odnosno jezičke barijere. Do tuče je došlo, zbog obezbeđenja jednog objekta, gde se proizvode pečurke. Čuvari tog objekta su na video nadzoru primitili da su neka lica ušla na njihov posed i došlo je do tuče. Kasnije su komunikacijom na engleskom jeziku ustanovili da je u pitanju bio nesporazum“, kazao je Trajković i istakao je da je bezbednost u opštini Gračanica na „zadovoljavajućem nivou“.

Bratislav Trajković, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Zbog puštanja iz pritvora trojice Albanaca, danas se ispred Policijske stanice u Gračanici okupila grupa meštana koja je zatražila da prestanu napadi na Srbe.

„Prosto je neshvatljivo da mladića bez ikakvog razloga napadnu šipkama i pretuku, a budu oslobođeni kao da je to neka ulična zakačka. Nije na meni da komentarišem rad policije, ali u ovom slučaju sam razočaran činjenicom da je ovo prošlo tek tako, praktično nezapaženo od strane policije i da su počinioci pušteni bez pritvora. Mislim da je ovo samo primer zašto se svi svakodnevno plašimo za svoju decu. Ovo je samo ilustracija toga šta može da im se desi i brojnih prećutanih provokacija, kako se ovo ne bi desilo“, kazao je Slaviša Mladenović.

Slaviša Mladenović, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Povređeni Luka Dimitrijević se još uvek nalazi na bolničkom lečenju, a lekari su potvrdili da njegovo stanje stabilno.

„Ima hematom u predelu levog oka, zahvaćen je hematomom gornji očni kapak, ima kontuziju grudnog koša i abdomena. Dečko se nalazi u fazi ispitavanja i očekujemo da će sutra biti poslat na kućno lečenje“, potvrdio je medijima doktor u  KBC Gračanica Dragan Perić.

Meštani Gračanice su ogorčeni jer su napadi na Srbe u poslednje vreme sve učestaliji i zahtevaju od Kosovske policije i pravosudnih organa da reaguju, kako se ovakvi napadi ne bi više događali.

Kancelarija za KiM i Srpska lista osudili napad

Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopštila je da je najnoviji incident “posledica neodgovorne politike i antisrpske retorike koju mesecima vode politički lideri u Prištini”.

Iz Kancelarije podsećaju da su par dana ranije na severu Kosovske Mitrovice dvojica srpskih mladića napadnuta flašama, bez ikakvog povoda, dok su sedela u kafiću, te da su “napadači uzvikivali psovke na albanskom jeziku”.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn
“Zahtevamo od predstavnika privremenih organa u Prištini da hitno prekinu sa antisrpskom retorikom kojom inspirišu ovakve napade. Evidentno je da kada nema dijaloga između Beograda i Prištine i kada se albanski političari utrkuju u govoru mržnje i netrpeljivosti prema Srbima, nasilje eskalira na ulici i direktno utiče na svakodnevni život ljudi na Kosovu i Metohiji”, napominje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kancelarija za KiM najoštrije osuđuje ovakav i svaki vid nasilja, i verbalnog i fizičkog.

“Nakon napada na pravoslavne verske objekte, igumana manastira Visoki Dečani, te srpske zdravstvene ustanove, nasilju su sada izložena i srpska deca na Kosovu i Metohiji. Zato tražimo od predstavnika međunarodnih snaga na KiM, koji imaju dužnost da obezbede mir i sigurnost za srpski narod u pokrajini, da najozbiljnije shvate ove sve učestalije incidente i preduzmu sve mere iz svoje nadležnosti kako se oni ne bi više ponavljali”, zaključuje se u saopštenju.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Goran Rakić je reagujući na sinoćni napad na devetnaestogodišnjeg srpskog mladića u Gračanici kazao da je ovo što se poslednjih dana događa u srpskim sredinama nedopustivo i da se ovakvoj vrsti nasilja mora hitno stati na put.

”Pre četiri dana je dvoje srpskih mladića napadnuto flašama u bašti kafića u Severnoj Mitrovici, sinoć smo imali dobacivanja, nakon toga i napad na srpskog mladića u Gračanici koji je bio u društvu devojke i svoje sestre. Šta da sledeće očekujemo i da li naša deca treba da žive u okolnostima u kojima ne znaju šta će da im se desi ako izađu na ulicu? Mislim da je ovo za krajnju osudu od strane čitavog društva, a za nadležne institucije crveni alarm za reakciju i sprečavanja nasilja. Ugrožavanjem bezbednosti se nanosi velika šteta našim težnjama da svi žive u slobodnom i mirnom okruženju”, kazao je ministar Rakić.

Rakić je pozivajući nadležne institucije da hitno zaustave napade, istako da se “ne treba dozvoliti da dođe do toga da načinjena šteta sledećeg puta ne može da se sanira i da imamo veće posledice jer će tada biti kasno za svaki vid reakcije”.

”Pozivam i predstavnike međunarodnih organizacija i institucija da ulože svoj trud i daju doprinos na smirivanju učestalih incidenata jer je od suštinske važnosti da na Kosovu svi mirno živimo”, zaključio je ministar Rakić.

Napad na Luku Dimitrijevića je osudila i Srpska lista.

Ana Marković i Milena Maksimović
%d bloggers like this: