Косово и МетохијаПолитика

Vjosa Osmani sastala se sa bivšim predsednicima Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu sastala se danas sa bivšim predsednicima Fatmirom Sejdiuom, Atefetom Jahjagom i Bedžetom Pacolijem. Kako pišu mediji na albanskom, Osmanijeva je istakla da je u prošlosti mandat Fatmira Sejdijua bio ključan u istorijskim trenucima Kosova.

“Predsednica Jahjaga je prva žena predsednica koja je zastupala interese svih građana u inostranstvu, a pre svega, zastupala je rodnu ravnopravnost i status žrtava ratnog nasilja. Sa druge strane, predsednik Pacoli, bio je odličan, kada je spoljna politika Kosova bila u pitanju”, rekla je Osmanijeva.

Bivši predsednici, Sejdiju, Jahjaga i Pacoli jednoglasno su podržali izbor Vjose Osmani za predsednicu Kosova i istakli da Kosovo sada ima “dostojanstveno predsedništvo”.

„Vi ste pravi izbor u pravo vreme za sve građane Kosova, posebno za žene na Kosovu. Imaćete mnogo posla, ali i mi ćemo biti tu da vam pomognemo, kako bi Kosovo i dalje napredovalo”, naglasila je Atifeta Jahjaga.

Današnji sastanak novoizabrane predsednice sa svojim prethodnicima nije upotpunjen, jer nedostaje glavni akter samoproglašene nezavisnosti Kosova ili kako Osmanijeva kaže, istorijskih trenutaka Kosova. U pitanju je bivši predsednik Hašim Tači, koji se nalazi u pritvoru optužen za ratne zločine.

Ana Marković
%d bloggers like this: