Косово и МетохијаСаопштења

SPC: Neosnovane optužbe protiv igumana manastira Visoki Dečani oca Save Janjića

Povodom napada na igumana manastira Visoki Dečani oca Savu Janjića saopštenjem se oglasila Srpska pravoslavna crkva. „Jasno je da se radi o napadu na dečansku svetinju i pokušaju ugrožavanja samog opstanka bratstva Visokih Dečana, pa samim tim i monaštva u ostalim srpskim pravoslavnim svetinjama i preostalog srpskog življa na Kosovu i Metohiji“, navode iz SPC.

U saopštenju se ističe da su „medijske objave o krajnje neosnovanim i zlonamernim optužbama minorne prištinske (ne)vladine organizacije protiv arhimandrita Save Janjića, igumana manastira Visokih Dečana, kao i u celoj javnosti, i u Srpskoj Patrijaršiji su primljene sa indignacijom“.

Navodi se da je jasno da se radi o napadu na dečansku svetinju i pokušaju ugrožavanja samog opstanka bratstva Visokih Dečana, „pa samim tim i monaštva u ostalim srpskim pravoslavnim svetinjama i preostalog srpskog življa na Kosovu i Metohiji“.

„Još jednom ističemo i sa ponosom ponavljamo da je dečanski manastir sa svojim igumanom i bratstvom tokom cele svoje istorije, a posebno tokom ratnih devedesetih godina dvadesetog veka, predstavljao utočište za brojne stradalnike bez obzira na veru i naciju. Kao takvi oni služe sa ponos ne samo svojoj matičnoj Eparhiji raško-prizrenskoj nego čitavoj Srpskoj Crkvi“, zaključuje se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: