Косово и МетохијаПолитика

SB UN: Dijalog Beograda i Prištine osnova napretka obe strane

Zahir Tanin, Foto A. ĆUP; GračanicaOnlajn

Šef UNMIK-a na Kosovu Zahir Tanin predstavio je izveštaj ove organizacije Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji se bazirao na parlamentarnim izborima održanim 14. februara, dijalogu Beograda i Prištine, podizanju optužnice Specijalnog suda u Hagu protiv bivših lidera takozvane OVK, ali i na trenutnoj epidemiološkoj situaciji sa korona virusom na Kosovu.

Sednica Saveta bezbednosti Ujedninjih nacija na kojoj se razmatra izveštaj generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu, zbog aktuelne situacije sa pandemijom korona virusa, održan je online.

Sednicom je predsedavao Vijetnam, Srbiju je predstavljao ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, a predstavnica Kosova je bila ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Kada je dijalog Beograda i Prištine u pitanju, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, Tanin je ukazao da su svi politički akteri bili svesni centralne važnosti svog odnosa za napredak ka evropskom putu.

“Oni su podvukli da jedino smislen i iskren dijalog i politike koje gledaju u budućnost mogu da dozvole da se ovi odnosi razviju i zajednički interesi ispune”, istakao je šef UNMIK-a.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković rekao je na današnjoj sednici da je neprihvatljivo da Priština u pozadini svoje predstavnice ističe simbole Kosova, iako je na prethodnoj sednici bila upozorena od strane predsedavajućeg SB UN da to ne radi. Šef srpske diplomatije je takođe posebno ukazao na brojne fizičke napade na objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, napomenuvši da je tokom poslednje dve nedelje, čak sedam pravoslavnih objekata oskrnavljeno, a skrenuo je pažnju i na slučaj manastira Visoki Dečani.

„Umesto rešenja za problem ugroženosti srpske baštine, koja je i vredan deo evropskog hrišćanskog nasleđa, Priština je reagovala negacijom problema i tvrdnjom da je samoproglašeno Kosovo oaza verske tolerancije i multikulturalnosti. Takvim pristupom Prištine, srpska kulturna baština se dodatno ugrožava“, rekao je Selaković.

Selaković je ukazao i da je na Kosovu povećan broj napada na Srbe i da oni konstatno žive u strahu, kao i da Priština ne radi ništa kako bi obezbedila bezbednosti srpskim povratnicima na Kosovu.

Sa druge strane, predstavnica Kosova poručila je da je Kosovo “mlada država”, demokrtaski opredeljena, koja želi da bude deo Evropske porodice.

“Srbija je zemlja koja je zastala u mračnoj prošlosti. Kosovo želi da normalizuje odnos sa Srbijom, kao i da nastavi sa dijalogom, ali takođe smatramo da Srbija mora da identifikuje ratne zločince i privede ih pravdi. Takođe, Srbija mora da odgovara za sve žrtve na Kosovu nakon ratnog sukoba 1999. godine. Tek kada Srbija to shvati, moći će da izađe iz svoje mračne prošlosti”, kazala je ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala.

Sednica Saveta bezbednosti je danas nakratko bila prekinuta nakon spora oko isticanja zastave Kosova. Do prekida je došlo kada je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Kosova promeni ili ukloni zastavu Kosova jer, po njegovim rečima, Kosovo nije opštepriznata država.

„To je teritorija i osam članica Saveta bezbednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu“, naglasio je Poljanski.

Repliku na predstavnika Rusije uložio je i predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva koji je rekao da današnja sednica nije zvanični sastanak Saveta bezbednosti UN na kojoj se primenjuju ta pravila i dodao da je na poslednjem sastanku bila ista pozadina kao danas zbog čega, kako je rekao, „ne vidi razlog“ da se od predstavnice Prištine traži da promeni pozadinu na kojoj je kosovska zastava. Nakon konsultacija iza zatvorenih vrata, sednica je ipak nastavljena.

Ana Marković
%d bloggers like this: