Косово и МетохијаПолитика

Sa jedne strane dijalog, sa druge zapaljiva retorika!

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Direktor inspekcije opštine Južna Mitrovica Fidan Ademi izjavio je da će do „ujedinjenja Albanije doći puškom ili referendumom”, a zatim i dobio odgovor direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića koji je poručio da “nema mesta oružju za pregovaračkim stolom”.

Pozivi na ujedinjenje Kosova sa Albanijom nisu novina iz Prištine, a najglasniji je u tome bio sadašnji premijer Aljbin Kurti, iako ni njegov prethodnik Ramuš Haradinaj nije bio “tih” u tom pogledu.

Brojne rekacije izazvala je izjava direktora inspekcije opštine Južna Mitrovica, prema tvrdnji prištinskih medija člana Samoopredeljenja, Fidana Ademija koji je na Fejsbuk nalogu napisao da će do „ujedinjenja Albanije doći puškom ili referendumom”.

„Jednog dana će se svakako ujediniti Albanija – cevima puške, plamenom baruta ili kutijom za referendum“, poručio je Ademi.

Nedugo nakon Ademijeve objave, usledio je odgovor direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića koji je poručio da “nema mesta oružju za pregovaračkim stolom”.

„Da li ovakve pretnje puškama znače da vam je stvaranje ‘velike Albanije’ među glavnim prioritetima Aljbine Kurti? Gde u tom slučaju postavljate dijalog, na petom mestu ili niže? Nema mesta za oružje za pregovaračkim stolom! Budućnost je u miru!”, napisao je Petković na Tviteru.

Ovakve izjave iz Prištine ne doprinose, kako nastavku dijaloga sa Beogradom, tako i miru i stabilnosti na Kosovu i Metohiji, poručuju predstavnici srpskog civilnog sektora jer tako, kako kažu, tenzije rastu, a strpljenje se smanjuje.

“Ono što vidim je da će doći do ozbiljnog zastoja u pregovorima i čak mislim da će doći do opasnosti da trenutni modelitet pregovora pod okriljem Evropske unije doživi potpuni kolaps, kao i da nas vrati tim jako štetnim idejama, kao što je podela Kosova“, kazao je Midorag Marinković iz NVO “Aktiv”.

Brisel očekuje “konstruktivan pristup nastavku dijaloga sa Beogradom“, a sa druge strane Vašington jasno ističe neophodnost uzajamnog priznanja, a uz to nudi i podršku.

„Dijalog je neka neophodnost, pa zato i srpska i albanska strana moraju u nekom trenutku da sednu da se dogovaraju i pregovaraju. Amerika je neko ko je pokrovitelj kosovske nezavisnosti i uopšte državnosti i imperija koja je mnogo uložila u kosovsku državnost i ona na ovaj način štiti neke svoje ciljeve i interese“, tvrdi istoričar Aleksandar Gudžić.

Da tu nije kraj iznenađenjima kada su pregovori između Beograda i Prištine u pitanju, pokazatelj je da su predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi i narodni poslanik u skupštini Srbije Arđend Bajrami od predsednika kosovskog parlamenta Gljauka Konjufce zatražili „uključivanje pitanja Preševske doline u dijalog sa Beogradom“.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: