Косово и МетохијаСаопштења

NVO i mediji osudili napade na igumana Savu Janjića

arhimandrit Sava Janjić, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Grupa nevladinih organizacija i medija osudila je napade Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu (KMDLNJ) na igumana manastira Visoki Dečani oca Savu Janjića. „Pomoć i zaštita koju su dobile albanske izbeglice u manastiru Visoki Dečani tokom 1999. godine predstavljaju jedinstveni primer ljudskosti u bezumlju rata“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Podsetimo, nakon izveštaja „Europe nostre“ u kome se navodi da je manastir Visoki Dečani svrstan među sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi, saopštenjem se oglasio Savet za ljudska prava iz Prištine u kome se tvrdi da su u manastiru Visoki Dečani za vreme oružanog sukoba na Kosovu bili zatočeni Albanci i da arhimandrita Savu Janjića treba pozvati na odgovornost jer, kako tvrde, širi neistinu o ugroženosti manastira.

„Saopštenje kojim se KMDLNJ oglasio ne potkrepljuje navode i ovog Saveta i kosovskih zvaničnika da Visoki Dečani i srpska zajednica na Kosovu nisu ugroženi, te da je neopravdan upis manastira među sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi u organizaciji pan-evropske federacije Europa Nostra. Naprotiv“, navedeno je u zajednočkom saopštenju nevladinih organizacija i medija.

se da napadom na oca Savu Janjića „teškim i neosnovanim optužbama, Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu podriva sve napore za mukotrpnu izgradnju boljih međuetničkih odnosa između albanskog i srpskog društva na Kosovu“.

„Naglašavamo da se ova ista organizacija i u prošlosti isticala u širenju lažnih vesti i međuetničke mržnje, pre svega usmerene prema srpskoj zajednici na Kosovu“, dodaje se u saopštenju.

NVO i mediji zahtevaju od institucija Vlade Kosova i međunarodnih predstavnika na Kosovu „da jasno osude stavove Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, i pruže svu neophodnu zaštitu i podršku osvu Savi Janjiću i manastiru Visoki Dečani“.

Poptisnici saopštenju su: Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER, NVO Aktiv, ACDC, Nova društvena inicijativa (NSI), Centar za razvoj zajednica (CRZ), NVO Link, Radio Goraždevac, Crno-beli svet (CBS), Centar za socijalne inicijative (CSI), Radio Kontakt plus, RTV Kim, Produkcija New Press, Centar za prava manjinskih zajednica-Osojane, Gračanica Onlajn i Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC).

Milena Maksimović
%d bloggers like this: