ДруштвоКосово и МетохијаПолитика

Ne prestaju reakcije na izveštaj „Evrope nostre“

FOTO: manastir Visoki Dečani

Posle izveštaja organizacije „Evropa nostra“, u kome se manastir Visoki Dečani svrstava u sedam najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi, ne prestaju reakcije. Posle pokušaja predsednice i premijera Kosova, Vjose Osmani i Aljbina Kurtija, da demantuju ovaj izveštaj, odgovorila je „Evropa nostra“, tvrdeći da je izveštaj verodostojan, kao i Kancelarija za KiM, tvrdnjom da je reakcija prištinskih zvaničnika dokaz da je izveštaj istinit. „Niti su Visoki Dečani sami sebe granatirali, niti je otac Hariton sam sebi odsekao glavu 1999. godine“, istakao je direktor kancelarije za KiM, Petar Petković.

Danas je saopštenje poslala i malo poznata organizacija u srpskoj javnosti, „Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda“ iz Prištine, u kome se tvrdi da bi, kako kažu, protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića trebalo pokrenuti istragu zbog navodnih ratnih zločina, prenosi prištinska Gazeta ekspres.

Savu Janjića treba istražiti zbog njegove „uloge pre i tokom rata na Kosovu, zbog civila zatočenih u manastiru Dečani“, piše između ostalog u navedenom saopštenju.

„Prema izjavama svedoka, po završetku rata u manastiru Dečani, pored raspoređivanja paravojnih formacija i redovnih srpskih snaga, Albanci su držani kao taoci. Manastir Dečani pretvoren je u vojnu bazu u kojoj se delilo oružje mobilisanim Srbima“, tvrdi se u saopštenju koje prenosi Gazeta ekspres i dodaje: „Sava Janjić ima grižu savesti iz prošlosti, stoga je 100 odsto u službi srpske politike, šteti međunacionalnim odnosima i Srbima koji su integrisani ili žele da budu integrisani u sve sfere života na Kosovu“.

Na ovo saopštenje je reagovao direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

„Optužbe koje su danas plasirane na račun igumana manastira Visoki Dečani, oca Save Janjića, pažljivo su smišljene da bi se zamaskirala prava istina o ugroženosti ovog svetog mesta koje se zbog učestalih napada ekstremista punih 20 godina nalazi pod oružanom zaštitom međunarodnih snaga“, kaže se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i dodaje: „Takve besmislene optužbe, ne samo da nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti, nego su i licemerni pokušaji da se teze zamene i monasi proglase ratnim zločincima. Njima se, međutim, dodatno crta meta na čelo igumana Dečana, a ova svetinja proglašava legitimnom metom, jer joj se osporava njen duhovni i verski značaj i uloga?!

Iz Kancelarije za KiM takođe poručuju da Priština pokušava da relativizuje, kako kažu, činjenice i dokaze koje je u svom izveštaju objavila organizacija „Evropa Nostra“.

„Niti su Visoki Dečani sami sebe granatirali, niti je otac Hariton sam sebi odsekao glavu 1999. godine. Zato su apsurdni pokušaji da se samozvano Kosovo samoproglasi oazom multikulturalnosti i verske tolerancije, kada svakodnevno imamo incidente na terenu o kojima je obaveštena i Evropska unija, kao i sve relevantne međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji“, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

%d bloggers like this: