Косово и МетохијаХроника

Kancelarija za KiM: Obijena zdravstvena ambulanta u Gojbulji

Nepoznati počinioci obili su u toku jučerašnjeg dana zdravstvenu ambulantu u selu Gojbulja, u opštini Vučitrn, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Na ambulanti je polomljeno staklo na vratima i jedno prozorsko okno.

„Nemili prizor uočio je domar koji radi u ovoj ustanovi. Kosovska policija izvršila je uviđaj, ali počinioci još nisu otkriveni“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

U saopštenju se napominje, da je zdravstvena ambulanta u selu Gojbulja „od vitalnog značaja za primarnu zdravstvenu zaštitu i prvu pomoć žiteljima ovog sela u kome živi nekoliko desetina Srba“.

“Najnoviji incident posebno zabrinjava u periodu pandemije koronavirusa, kada je zdravstevni sistem opterećen, a ljudi već u velikoj meri uplašeni za svoje zdravlje“, navodi se u saopštenju.

Podsećaju da ovo nije prvi put da ova ambulanta nalazi „na meti vandala“.

„Ista ova ambulanta bila je na meti izgrednika i prošle godine, ali su meštani sela uspeli da zaustave napadače. To govori u prilog tome da su na meti vandala sve učestalije, ne samo verski objekti SPC na Kosovu i Metohiji, već se u vreme pandemije koronavirusa intenziviraju i napadi na zdravstvene objekte u srpskim sredinama na KiM. Prošlog meseca na zidu zdravstvene ambulante u Suvom Dolu osvanuo grafit sa natpisom UČK, koji je posebno uznemirio meštane“, ističe se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od nadležnih organa hitnu reakciju i hapšenje počinilaca ovog incidenta. Takođe, traže da se pojača bezbednost u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji „i stane na put ugrožavanju srpske imovine i zastrašivanju srpskog naroda“.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: