Косово и МетохијаСаопштења

Kancelarija za KiM o napadu na mladiće obavestila Brisel, SL i Radojević zatražili hitnu reakciju

Srpska lista zatražila je hitnu reakciju nadležnih povodom današnjeg napada na srpske mladiće u Severnoj Mitrovici. Gradonačelnik ove lokalne samouprave Milan Radojević pozvao je građane na uzdržanost. Kancelarija za KiM o napadu obavestila Brisel.

Iz Srpske liste su saopštili da je napad na dvojicu mladića srpske nacionalnosti izazvao veliko uznemirenje među Srbima u Severnoj Mitrovici.

„Podmukao napad, bez ikakvog povoda, predstavlja posledicu kontinuiranog pritiska i neodgovornih izjava koje dolaze od strane predstavnika Albanaca iz Prištine, a uperene su protiv srpskog naroda na severu Kosova i Metohije“, navodi se u saopštnju Srpke liste.

Srpska lista najoštrije je osudila današnji napad i zahteva od nadležnih hitnu reakciju.

„Policija mora odgovornije da radi svoje posao, i svojim prisustvom preventivno deluje na potencijalne izgrednike i napadače. U trenutku ovog podmuklog napada na šetalištu je bio veliki broj dece i starijih osoba, što dodatno govori u prilog činjenici da je namera bila da se izazove haos, a među građane strah“, dodaje se u saopštenju.

Gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Milan Radojević pozvao je građane na uzdržanost, a predstavnike policije i međunarodnih bezbedonsnih institucija da „pojačaju budnost i preventivno deluju“.

„Još jednom pozivamo predstavnike međunarodne zajednice da jasno osude ovaj napad na Srbe i pošalju jasnu poruku da osuđuju ovakve incidente, čime će pokazati da imaju nultu toleranciju na nasilje i na napade na Srbe ma gde živeli i bez obzira na nacionalnost napadača ili društveni položaj žrtve“, neveo je Radojević i podsetio da je ovo je drugi međuetnički napad na Srbe u Severnoj Mitrovici u poslednjem periodu.

Kancelarija za KiM: O napadu smo obavestili Brisel

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da je napad na mladiće koji su mirno sedeli „i nisu davali nikakav povod za takav čin, bez sumnje etnički motivisan i posledica antisrpske retorike kojoj svedočimo poslednjih nedelja“.

„Kroz razgovor sa povređenim mladićima saznao sam da povrede koje su im nanete, srećom nisu opasne po život i da im je pružena neophodna medicinska nega u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici. O ovom aktu nasilja danas smo obavestili i Brisel i zahtevamo hitnu reakciju međunarodnih predstavnika, ali i snažan pritisak na vlasti u Prištini da se počinioci ovog zlodela što pre otkriju i adekvatno sankcionišu“, navodi se u saopštenju.

Petković je istakao da „nema sumnje da je ovom brutalnom napadu kumovalo pojačano antisrpsko raspoloženje i ekstremistička retorika koja u danima za nama dolazi od političkih predstavnika iz Prištine“.

„Takve poruke po pravilu se preliju na život običnih građana na Kosovu i Metohiji i neretko budu okidač za ovakve međuetničke napade. Dogodilo se ono na šta nažalost mesecima upozoravamo – da kada nema dijaloga i razgovora, ima incidenta na terenu. Srbi na Kosovu i Metohiji ne smeju i neće biti mete ni žrtve bilo čijeg terora niti političkih aspiracija poput najave izgradnje vojne baze tik uz sever Kosovske Mitrovice. Pozivam i molim sve Srbe na prostoru Kosova i Metohije da ostanu mirni i ne podležu provokacijama, a njihova država na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučičem će učiniti sve da ih zaštiti“, ističe se u saopštenju.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: